Longkanker

Behandelingen

Nieuwe geneesmiddelen tegen longkanker

Biologische geneesmiddelen ('biologicals')

De voorbije jaren werden nieuwe geneesmiddelentegen kanker ontwikkeld. Men noemt ze 'biologicals'. Deze geneesmiddelen zijn bestemd voor patiënten van wie de kankercellen specifieke genetische eigenschappen vertonen. Het voordeel van deze geneesmiddelen is dat ze weinig bijwerkingen hebben en dat ze alleen de kankercellen aanvallen. Ze hebben al bewezen dat ze misschien de kanker kunnen genezen, maar in elk geval de levenskwaliteit van de patiënten kunnen verbeteren.

Om te achterhalen of een patiënt in aanmerking komt voor een biologische behandeling, zal de longarts of oncoloog vooraf bepaalde genetische testen aanvragen (opsporen van EGRF, KRAS of ALK mutaties).

Een nieuwe orale therapie

Sinds enkele jaren zijn er nieuwe geneesmiddelen op de markt in tabletvorm (dus voor oraal gebruik). Ze worden voorgeschreven bij geavanceerde vormen van niet-kleincellige longkanker. Het zijn biologische geneesmiddelen. Ze werken dus alleen in op de kankercellen, door de EGFR-receptor te blokkeren die overmatig aanwezig is op het celoppervlak. Deze behandeling heeft bovendien minder bijwerkingen dan chemotherapie, maar is even doeltreffend. Orale biologicals bieden ook het voordeel dat ze thuis kunnen worden ingenomen. Ze kunnen weliswaarde patiënten niet genezen, maar verbeteren wel hun levenskwaliteit.

volgend hoofdstuk lezen

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
nouveaux-medicaments-cancer-poumon-nieuwe-geneesmiddelen-longkanker
Ziektes van A tot Z