backtotop

De symptomen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)

Wat zijn de symptomen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) ?

Een aantasting van het centrale gezichtsvermogen

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) leidt nooit tot volledige blindheid. Alleen het centrale gezichtsvermogen is aangetast. Het perifere gezichtsvermogen blijft altijd bewaard. Zelfs in de ernstigste vormen zien de aangetaste mensen nog "uit de hoek van het oog".

We spreken anderzijds in bepaalde gevallen van wettelijke blindheid als de algemene gezichtsscherpte lager dan of gelijk is aan 1/10 in de beide ogen.

Wanneer moeten we denken aan LMD?

Als een van de volgende symptomen optreedt na 60 jaar, kan dat mogelijk een teken zijn dat op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) wijst:

  • De rechte lijnen en de beelden zijn misvormd, golven of buigen;
  • Er verschijnen vlekken, ook scotomen genoemd, in het centrale gezichtsveld. Naargelang van de plaats en de omvang van het letsel op de macula, zal de vlek min of meer hinderlijk en zichtbaar zijn;
  • Grotere behoefte aan licht om goed te zien;
  • Afname van het vermogen om details te zien (en dus te lezen of te naaien bijvoorbeeld) en daling van de algemene gezichtsscherpte;
  • Afname van de gevoeligheid voor contrasten;
  • Indruk van verblinding.

Als een van die symptomen plots optreedt, gaat het misschien om natte LMD. In dat geval is het heel belangrijk om onmiddellijk een oogarts te raadplegen.

Geschreven door Thomas Coucqvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wat zijn de symptomen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) ?
Reclame