backtotop

Hoe evolueren droge LMD en natte LMD?

Hoe evolueert natte LMD?

Plots optreden van de symptomen

In tegenstelling tot de droge vorm evolueert de natte vorm van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) heel snel. De eerste symptomen ontstaan in slechts enkele dagen, soms zelfs sneller.

Als de rechte lijnen waarop de persoon fixeert, gaan golven of ombuigen, dan is dat een alarmteken. Dat kan erop wijzen dat abnormale nieuwe bloedvaten ontstaan die het netvlies misvormen. Het oppervlak van het netvlies is niet meer vlak. De voorwerpen worden ‘golvend’ gezien.

De natte vorm verschijnt op een zone van droge LMD.

Natte LMD: dringende behandeling

In ernstigste gevallen kan natte LMD binnen enkele maanden, en zelfs binnen enkele weken een uitgesproken verlies van het centrale gezichtsvermogen veroorzaken. De nieuwe bloedvaten die zich onder het netvlies vormen en natte LMD veroorzaken, kunnen om de drie dagen met 10 micrometer groeien, terwijl de zone die in beslag wordt genomen door de macula 250 micrometer bedraagt. Het gezichtsverlies kan dus heel snel erger worden. De behandeling moet met andere woorden snel worden gestart om het fenomeen zo snel mogelijk in te dijken en te vermijden dat onomkeerbare schade wordt toegebracht aan de macula.

Vermoedt u dat u lijdt aan de natte vorm van LMD, raadpleeg dan zo snel mogelijk een oogarts. Aarzel niet om uw symptomen heel duidelijk te beschrijven, zodat hij u snel een afspraak geeft, ideaal is binnen enkele dagen na het vaststellen van de symptomen.

Geschreven door Thomas Coucqvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Hoe evolueert natte LMD?
Reclame