backtotop

LMD: behandelingen en oplossingen

Natte LMD: dynamische fototherapie

Dynamische fototherapie wordt tegenwoordig nog maar zelden als eerste keus gebruikt bij natte LMD. Die behandeling kan als eerste keus worden gebruikt bij sommige vormen van de aandoening en bij mensen bij wie een behandeling met injecties in het oog moeilijk toe te passen is. Dynamische fototherapie moet immers niet elke maand worden herhaald zoals injecties met VEGF-remmers.

Dynamische fototherapie kan worden gebruikt als de VEGF-remmers ondoeltreffend zijn gebleken of in combinatie met die middelen.

Een stof die gevoelig maakt voor licht, verteporfine, wordt dan in de aders gespoten via een infuus. Dat geneesmiddel heeft een specifieke affiniteit voor de nieuwe bloedvaten in de choroïdea van natte LMD, waarin het zich opstapelt. Ongeveer 15 minuten na het infuus wordt een laser die op een precieze golflengte is afgesteld, op het te behandelen letsel gericht via een contactlens die op het oog is geplaatst.

De patiënt moet gedurende 48 uur na de behandeling blootstelling aan fel licht vermijden en kleding dragen die hem beschermt tegen licht alsook een beschermende bril die daarvoor ontworpen is.

Geschreven door Thomas CoucqHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Natte LMD: dynamische fototherapie
Reclame