backtotop

LMD: behandelingen en oplossingen

Wat zijn de doelstellingen van de behandelingen van LMD?

De voortgang van LMD afremmen

Mensen genezen niet van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). De schade door de aandoening is op dit moment onomkeerbaar. De behandelingen die op dit moment beschikbaar zijn proberen veeleer om de evolutie van LMD af te remmen of te stoppen, en dus te verhinderen dat de symptomen erger worden of dat nieuwe symptomen optreden.

De doelstellingen en behandelingen verschillen al naargelang het om de droge of natte vorm van LMD gaat.

Droge LMD: de verergering afremmen

Als het om de droge vorm van LMD gaat, is het vooral de bedoeling om de verergering van de aandoening te vertragen door vitaminecomplexen en antioxidanten in te nemen.

Een dagelijks supplement van vitamine C (500 mg), vitamine E (400 IE), bèta-caroteen (15 mg), zink (80 mg) en koper (2 mg) zou het risico dat de LMD zich tot een gevorderd stadium ontwikkelt of het tweede oog aantast – als dat al niet het geval is – in de 5 volgende jaar met 25% verminderen (1). Het is ook aanbevolen om te stoppen met roken en evenwichtig te eten.

Natte LMD: de evolutie stoppen

Voor de vorm van natte LMD bestaan er verschillende behandelingen. Ze proberen de evolutie van de aandoening te stoppen en verergering van de gezichtsstoornissen te voorkomen. Ze kunnen in bepaalde gevallen het zicht licht verbeteren. Zelfs als de behandeling een succes is, kan LMD altijd terugkomen, zelfs na enkele jaren remissie.

Vochtige LMD evolueert met fases van activiteit en periodes van rust, die variëren in duur volgens de persoon en zijn aandoening.

Geschreven door Thomas CoucqHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Wat zijn de doelstellingen van de behandelingen van LMD?
Reclame