Oorzaken

Mechanische oorzaken

Een mechanisch probleem

In de overgrote meerderheid van de gevallen is de oorzaak van lage rugpijn mechanisch of functioneel. Het kan gaan om een aantasting van de tussenwervelschijven, van de banden of van de spieren rond de wervelkolom. Lage rugpijn kan ook een gevolg zijn van een gebrekkige synchronisatie van het geheel.

Ook zwakke buikspieren of strekspieren die de romp oprichten kunnen bijdragen tot lage rugpijn.

Met de tijd hebben de buikspieren de neiging om slapper te worden. Gewichtstoename, bevalling, keizersnede, buikoperatie zijn allemaal oorzaken van verslapping van de buikspieren. En de buikspieren zijn ook essentieel voor een goede functie van de wervelkolom.

Trauma

Een trauma als gevolg van een val kan lage rugpijn veroorzaken. Bij vrouwen ouder dan 50 jaar kan lage rugpijn ook in verband staan met osteoporose, een verminderde weerstand van het bot vanaf een bepaalde leeftijd waardoor er gemakkelijk botbreuken ontstaan. In beide gevallen, trauma en osteoporose, kan een wervel breken op een bijzondere manier.

De meest voorkomende breuk van een wervel geeft een indeuking met hoogteverlies van de wervel.

Het gewicht

Hoe groter het gewicht, des te meer de gewrichten daaronder lijden. Als de spieren niet krachtig genoeg zijn bij iemand die te mager is, is dat evenmin gunstig voor de gewrichten.

Geschreven door Pascale GruberHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame