Behandeling

Klassieke behandelingen

Pijnstillers

Om de crisis te behandelen kunnen artsen pijnstillers zoals paracetamol voorschrijven.

Paracetamol is vrij verkrijgbaar in de apotheek en heeft als voordeel - in tegenstelling tot ontstekingsremmers - dat het zeer weinig bijwerkingen heeft. Het mag in de voorgeschreven dosis zo nodig gedurende verschillende weken ingenomen worden.

Opiaten

Als de pijn te hevig is, kunnen minder krachtige middelen uit de morfineklasse worden gebruikt. Die opiaten hebben wel meer bijwerkingen en houden soms een risico van afhankelijkheid in. Zij mogen slechts korte tijd worden gebruikt, en enkel op medisch voorschrift.

Ontstekingsremmers

Bij een pijnopstoot van ontstekingachtige aard, of indien de pijnstillers onvoldoende werken tegen de pijn, kunnen niet-steroïdale ontstekingsremmers (die geen cortison bevatten) worden voorgeschreven. Naast hun werking tegen de pijn doen zij ook de ontsteking van spieren of gewrichten verminderen die voorkomt bij bepaalde gevallen van lage rugpijn. Omwille van het risico op een maagzweer mogen ze wel niet langdurig worden gebruikt.

Spierontspanners

Soms worden ook spierontspanners gebruikt om te sterk gespannen spieren te doen ontspannen. Ook deze middelen mogen niet te lang worden gebruikt.

Geschreven door Pascale GruberHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Lage rugpijn - Behandeling - Klassieke behandelingen
Reclame