backtotop

Wat zijn de oorzaken van lage rugpijn?

Lage rugpijn - Oorzaken - Mechanische oorzaken

Mechanische oorzaken

Een mechanisch probleem

In de overgrote meerderheid van de gevallen is de oorzaak van lage rugpijn mechanisch of functioneel. Het kan gaan om een aantasting van de tussenwervelschijven, van de banden of van de spieren rond de wervelkolom. Lage rugpijn kan ook een gevolg zijn van een gebrekkige synchronisatie van het geheel.

Ook zwakke buikspieren of strekspieren die de romp oprichten kunnen bijdragen tot lage rugpijn.

Met de tijd hebben de buikspieren de neiging om slapper te worden. Gewichtstoename, bevalling, keizersnede, buikoperatie zijn allemaal oorzaken van verslapping van de buikspieren. En de buikspieren zijn ook essentieel voor een goede functie van de wervelkolom.

Trauma

Een trauma als gevolg van een val kan lage rugpijn veroorzaken. Bij vrouwen ouder dan 50 jaar kan lage rugpijn ook in verband staan met osteoporose, een verminderde weerstand van het bot vanaf een bepaalde leeftijd waardoor er gemakkelijk botbreuken ontstaan. In beide gevallen, trauma en osteoporose, kan een wervel breken op een bijzondere manier.

De meest voorkomende breuk van een wervel geeft een indeuking met hoogteverlies van de wervel.

Het gewicht

Hoe groter het gewicht, des te meer de gewrichten daaronder lijden. Als de spieren niet krachtig genoeg zijn bij iemand die te mager is, is dat evenmin gunstig voor de gewrichten.

Reclame
Lage rugpijn - Oorzaken - Mechanische oorzaken

Artrose

is een degeneratieve, natuurlijke aandoening van de tussenwervelschijven en van het kraakbeen van de gewrichten, in combinatie met een aantasting van het botweefsel. Artrose komt voor bij bijna iedereen, is zeer frequent na de leeftijd van 60 jaar en doet zich evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Artrose in het lendenwervelgebied kan al heel vroeg beginnen en komt na 60 jaar altijd voor. Het is de meest voorkomende vorm van artrose.

Lage rugpijn - Oorzaken - Artrose
Reclame

Risicofactoren

Angst, depressie en stress

Angst en depressie vergroten de lage rugpijn. Omgekeerd kunnen rugproblemen, vooral als ze chronisch zijn, makkelijker angst en depressie doen opkomen. Stress doet dan weer de pijn toenemen.

Roken

Roken beschadigt de tussenwervelschijven: door het roken verouderen die sneller en verliezen zij hun functie van schokbreker. Roken beschadigt ook het kraakbeen en werkt artrose in de hand.

Werken

Houdingen, bewegingen, trillingen of het heffen van zware lasten kunnen bij een groot aantal beroepsactiviteiten bijdragen tot het optreden of blijven aanhouden van lage rugpijn.

Lage rugpijn - Oorzaken - Risicofactoren

Ontstekingsziekten

Bij een beperkt aantal patiënten kan een ontsteking aan de basis liggen van de lage rugpijn. De reumatische ontstekingsziekte spondylitis ankylosans bijvoorbeeld komt vooral voor tussen 15 en 30 jaar. Zij begint meestal met chronische pijn in de onderrug, gepaard gaande met stijfheid, vooral bij het ontwaken of 's nachts. In tegenstelling tot artrose neemt de pijn bij spondylitis ankylosans af met activiteit. Voor deze reumatische ontstekingsziekten is een gespecialiseerde behandeling noodzakelijk.

Lage rugpijn - Oorzaken - Ontstekingsziekten

Infectieziekten en kanker

Infectieziekten

Lage rugpijn kan worden uitgelokt door infectieziekten. Dat is het geval bij spondylodiscitis, een abces van een tussenwervelschijf. Een ander voorbeeld is de ziekte van Pott, een tuberculeus abces van de wervelkolom, dat vroeger relatief veel voorkwam.

Kanker

Sommige soorten kanker hebben de neiging zich uit te zaaien: dat wil zeggen dat zij kankercellen naar andere organen zenden. Borst- en prostaatkanker veroorzaken vaak uitzaaiingen in wervels. Als iemand die een van deze soorten kanker heeft of gehad heeft, lage rugpijn krijgt, dienen er specifieke onderzoeken te worden uitgevoerd om mogelijke uitzaaiingen op te sporen.

Lage rugpijn - Oorzaken - Infectieziekten en kanker

Geschreven door Pascale GruberLees verder: Hoe wordt de diagnose van lage rugpijn gesteld?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.