backtotop

Hoe lage rugpijn te bestrijden in het dagelijks leven?

Lage rugpijn - Leven met... - Levensstijl veranderen

Levensstijl veranderen

Rust... maar niet teveel!

Door niet te bewegen neemt de pijn af en kan herstel optreden. Maar door teveel te rusten gaat de fysieke conditie achteruit en verslappen de spieren. Er is dus een evenwicht nodig tussen niet bewegen en snel terug beginnen te bewegen. Ideaal is zo snel mogelijk terug actief worden, ook al is het maar een gematigde activiteit. Langdurig rusten wordt beter vermeden.

Angst om te bewegen

Als iemand elke beweging vermijdt uit angst om nog meer pijn te hebben en daaraan blijft vasthouden, dan spreken we van kinesiofobie. Daardoor neemt het risico op chronische lage rugpijn toe. De fysieke conditie gaat nog meer achteruit en dat ligt vaak aan de basis van het proces van de lage rugpijn.

Reclame
Lage rugpijn - Leven met... - Levensstijl veranderen

De rol van kinesitherapie

Tijdens de crisis

Bij een acute lage rugpijn zijn massages en manipulaties niet nodig. Toch kunnen bepaalde stretchingtechnieken of sommige voorzichtige, goed uitgevoerde manipulaties soms de pijn verlichten.

In deze fase is de rol van de kinesitherapeut vooral preventief. Hij helpt om de handelingen op te sporen die overbelasten, op het werk en/of thuis. Hij kan ook beginnen met het aanleren van gedragingen voor preventie.

In sommige gevallen dient het meubilair of het werkgereedschap aangepast om risicohoudingen uit te schakelen.

Bedoeling is meer dan alleen het doen verdwijnen van het symptoom, maar ook de patiënt een betere levenswijze te laten volgen. Die is noodzakelijk herval of een operatie te vermijden.

Na de crisis

Nadat de acute aanval voorbij is, dient men verder de verkeerde bewegingen te corrigeren. Met stretching en het versterken van spieren van de rug en van de buik kan eveneens worden begonnen. Door heel dat leerproces dienen nieuwe gedragingen aangenomen. De normale beroeps-, sport- en ontspanningsactiviteiten dienen snel terug hervat worden.

Lage rugpijn - Leven met... - De rol van kinesitherapie
Reclame

Naar de rugschool!

Een multidisciplinaire aanpak

In de 'rugscholen' worden mensen opgevangen die last hebben van chronische lage rugpijn of die een operatie aan de rug hebben gehad. In de rugschool werken artsen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en psychologen, en vaak is dat in het ziekenhuis. Daar kan men verder gaan dan de klassieke kinesitherapie, onder andere door het aanleren van een betere omgang met de pijn en door een betere aanpassing aan de werk- en thuisomgeving.

In verschillende studies is aangetoond dat de meest doeltreffende behandelingen tegen lage rugpijn programma's van fysieke oefeningen combineren met dergelijke globale aanpak. De behandelingen met heropvoeding in de 'rugscholen' worden grotendeels terugbetaald na akkoord van de adviserende geneesheer.

Controversiële methoden

Van tracties, biofeedback met EMG (een techniek waarmee men zich bewust kan worden van de spieractiviteit), massages, elektrotherapie, ultrason, hydrotherapie en korsetten is de doeltreffendheid niet bewezen. Soms kunnen ze zelfs gevaarlijk zijn. Manipulaties kunnen eveneens risicovol zijn in acute situaties, vooral als ze worden uitgevoerd zonder radiologisch onderzoek. Het manipuleren van de wervelkolom bij een patiënt met uitzaaiingen van kanker kan catastrofale gevolgen hebben.

Lage rugpijn - Leven met... - Controversiële methoden

Geschreven door Pascale GruberLees verder: Hoe wordt lage rugpijn behandeld?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.