backtotop

Chirurgie bij lage rugpijn

Lage rugpijn - Chirurgie - De plaats van de chirurgie

De plaats van de chirurgie

Operatie zoveel mogelijk vermijden

"Ideaal zou zijn dat bij chronische lage rugpijn elke rugoperatie zou kunnen worden vermeden". Deze woorden vatten in essentie een Amerikaanse studie samen waarin het abnormaal grote aantal heelkundige ingrepen wordt aangekaart rekening houdend met de resultaten ervan op lange termijn. De enige echte dringende operatie is een discushernia (uitpuiling van een tussenwervelschijf) die een zenuwwortel samendrukt en een verslapping van de voetspieren veroorzaakt.

Gewricht blokkeren

De meest courante operatie bestaat uit het volledig vastzetten van een gewricht met vijzen en plaatjes. Daarbij bestaat wel het risico dat een ander gewricht ontregeld raakt. Daar kunnen dan dezelfde problemen optreden als waarvoor de eerste operatie werd uitgevoerd.

Prothesen

Sinds enkele jaren zijn er discusprothesen op de markt om de beschadigde tussenwervelschijven te vervangen. Die worden vooral bij jonge volwassen gebruikt. Toch is nog niet bewezen dat ze wel degelijk beter zijn dan de klassieke operaties, en of ze betrouwbaar zijn op lange termijn. Bovendien zijn ze vrij duur.

Voortdurend worden er nieuwe technieken ontwikkeld die minder ingrijpend zijn dan de klassieke chirurgie. Maar de doeltreffendheid en de veiligheid ervan moeten nog bewezen worden.

Reclame
Lage rugpijn - Chirurgie - De plaats van de chirurgie

Geschreven door Pascale Gruber

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.