backtotop

Hoe wordt lage rugpijn behandeld?

Lage rugpijn - Behandeling - Wie raadplegen?

Wie raadplegen?

De rol van de huisarts

Bij een lage rugpijn die na enkele weken nog niet is verdwenen, dient men naar de huisarts te gaan. Hij zal de gepaste geneesmiddelen voorschrijven. Zo nodig verwijst hij u naar een kinesitherapeut. Dat zal in veel gevallen vermijden dat de aandoening chronisch zou worden. Indien er geen duidelijke verbetering optreedt, zal hij u naar de meest geschikte specialist sturen.

De rugspecialisten

  • De reumatoloog

Die houdt zich vooral bezig met reumatische ontstekingziekten (reumatoïde artritis, spondylitis ankylosans...). Maar hij behandelt ook aandoeningen van mechanische oorsprong van het bewegingsapparaat.

  • De specialist in fysische geneeskunde en revalidatie

Hij behandelt aandoeningen van het bewegingsapparaat en/of neurologische aandoeningen. Hij houdt zich vooral bezig met revalidatie. Zijn bedoeling is pijn te behandelen en te voorkomen en de gevolgen ervan te beperken op het leven van de patiënt.

  • De orthopedische chirurg

Hij is ook een specialist van het bewegingsapparaat en voert heelkundige operaties uit.

Reclame
Lage rugpijn - Behandeling - Wie raadplegen?

Klassieke behandelingen

Pijnstillers

Om de crisis te behandelen kunnen artsen pijnstillers zoals paracetamol voorschrijven.

Paracetamol is vrij verkrijgbaar in de apotheek en heeft als voordeel - in tegenstelling tot ontstekingsremmers - dat het zeer weinig bijwerkingen heeft. Het mag in de voorgeschreven dosis zo nodig gedurende verschillende weken ingenomen worden.

Opiaten

Als de pijn te hevig is, kunnen minder krachtige middelen uit de morfineklasse worden gebruikt. Die opiaten hebben wel meer bijwerkingen en houden soms een risico van afhankelijkheid in. Zij mogen slechts korte tijd worden gebruikt, en enkel op medisch voorschrift.

Ontstekingsremmers

Bij een pijnopstoot van ontstekingachtige aard, of indien de pijnstillers onvoldoende werken tegen de pijn, kunnen niet-steroïdale ontstekingsremmers (die geen cortison bevatten) worden voorgeschreven. Naast hun werking tegen de pijn doen zij ook de ontsteking van spieren of gewrichten verminderen die voorkomt bij bepaalde gevallen van lage rugpijn. Omwille van het risico op een maagzweer mogen ze wel niet langdurig worden gebruikt.

Spierontspanners

Soms worden ook spierontspanners gebruikt om te sterk gespannen spieren te doen ontspannen. Ook deze middelen mogen niet te lang worden gebruikt.

Lage rugpijn - Behandeling - Klassieke behandelingen
Reclame

Andere behandelingen

Antidepressiva

Bij pijn die onvoldoende reageert op de klassieke behandelingen kunnen sommige geneesmiddelen tegen depressie, die ook werken tegen chronische pijn, soms nuttig zijn.

Infiltraties

Als de geneesmiddelen en de kinesitherapie niet de verwachte resultaten hebben gegeven, kan men infiltraties (injecties met een naald) geven, vooral op basis van cortison, in de pijnlijke zones.

Peridurale infiltraties worden enkel gegeven in geval van ischias. Deze infiltraties hebben geen invloed op pijn van spieren en skelet, maar enkel op de zenuwen. Ook al kunnen ze de pijn verlichten, toch genezen deze geneesmiddelen niet de oorzaak van de rugpijn. Ze kunnen voldoende zijn om een acute fase te behandelen. Maar als de pijn chronisch wordt, dient in eerste instantie een behandeling met heropvoeding door een kinesitherapeut te worden ingesteld.

Lage rugpijn - Behandeling - Andere behandelingen

Geschreven door Pascale GruberLees verder: Chirurgie bij lage rugpijn

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.