backtotop

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn - Begrijpen - De wervelkolom

De wervelkolom

De wervelkolom bestaat uit 33 wervels.

Van boven naar beneden zijn er:

  • 7 halswervels,
  • 12 borstwervels,
  • 5 lendenwervels,
  • 5 wervels die aan elkaar gegroeid zijn en het sacrum of heiligbeen vormen,
  • het staartbeen, dat ook bestaat uit 4 aan elkaar gegroeide wervels.

Sommige wervels zorgen voor een overgang tussen een soepel gebied en een stijver gebied : dat zijn de 'scharnier'-wervels, en dat zijn gebieden die veel meer belast worden dan andere zones.

Het wervelkanaal is, zoals de naam al aangeeft, een kanaal in het midden van de wervelkolom. Daarin bevindt zich het ruggenmerg dat dus loopt in het midden van de wervelkolom, vanaf de eerste halswervel tot aan de eerste lendenwervel. De wervelkolom beschermt dus het ruggenmerg.

Reclame
Lage rugpijn - Begrijpen - De wervelkolom

Tussenwervelschijven en gewrichten

Tussenwervelschijven

De tussenwervelschijven (of discussen) bevinden zich tussen elke hals-, borst- en lendenwervel. De bindweefselachtige kussentjes kunnen worden vergeleken met zeer robuuste, elastische verbindingen. Op die manier zorgen ze voor de samenhang tussen elke wervel. Naast het opvangen van schokken en trillingen verdelen zij de druk op de wervelkolom bij elke beweging. Als de tussenwervelschijven dunner worden, scheuren of fissuren (kleine scheurtjes) vertonen, of een microtrauma ondergaan, kan daardoor die essentiële functie in het gedrang komen. Deze tussenwervelschijven maken bovendien de wervels beweeglijk waardoor we ons kunnen bukken bijvoorbeeld.

Gewrichten

Ook enkele kleine gewrichten aan de achterkant van de wervels zorgen voor de stabiliteit van de wervelkolom: de inter-apofysaire. gewrichten.

Ligamenten en spieren

De banden (ligamenten) houden het geheel samen. Om de wervelmachine goed te laten functioneren en bewegen is er ook een motor nodig: dat zijn de talrijke spieren van de rug, die vasthangen aan de wervels. De brede, krachtige spieren geven steun aan de wervelkolom. De korte meer kwetsbare spieren zorgen voor de bewegingen en de houdingen.

Lage rugpijn - Begrijpen - Tussenwervelschijven en gewrichten
Reclame

Nekpijn, middenrugpijn, lage rugpijn

  • De nekwervels ondersteunen het hoofd dat ongeveer 7 tot 8 kilo zwaar is. Pijn in de nek komt zeer frequent voor en wordt ook cervicalgie genoemd.
  • We spreken van middenrugpijn of dorsalgie als de pijn gelokaliseerd is tussen de schouderbladen, wat weinig weinig frequent voorkomt.
  • Lage rugpijn of lumbalgie doet zich voor aan de lendenwervels in het onderste deel van de wervelkolom.
Lage rugpijn - Begrijpen - Nekpijn, middenrugpijn, lage rugpijn

Verwikkelingen

Lumbago

Lumbago is een hevige pijn onderaan de rug die gepaard gaat met een sterke spiersamentrekking. De onderrug is geblokkeerd en de patiënt kan meestal niet uit bed komen. De pijn duikt typisch op wanneer iemand voorover buigt om iets zwaar op te pakken, en vervolgens terug rechtkomt zonder zijn rug te sparen.

Verwar lage rugpijn niet met ischias

Ischias, ook lumbo-ischialgie genoemd, is een combinatie van lage rugpijn met een pijn die het gevolg is van een prikkeling van een zenuwwortel in de wervelkolom. Dergelijke pijn vertrekt vanuit de bil en kan uitstralen tot in de voet. Ischias wordt in de omgangstaal soms 'sciatique' genoemd.

Bij ischias is niet de ischiaszenuw aangetast, maar wel een van de zenuwwortels in de lendenwervelkolom waaruit de ischiaszenuw ontspruit.

Acute of chronische lage rugpijn?

Als een lage rugpijn opkomt en terug verdwijnt binnen de acht weken, is er sprake van acute lage rugpijn. Dat is een goedaardige aandoening. In 90 tot 95% van de gevallen verdwijnt dergelijke pijn spontaan binnen enkele dagen. Maar in meer dan een derde van de gevallen komt ze terug binnen het jaar.

Soms kan de pijn ook aanhouden of snel terug opkomen. Als de pijn langer dan drie maanden aanwezig blijft, gaat het om een chronische lage rugpijn. Die komt voor bij 10% van de patiënten die een acute lage rugpijn hebben gehad.

Lage rugpijn - Begrijpen - Verwikkelingen

Geschreven door Pascale GruberLees verder: Wat zijn de oorzaken van lage rugpijn?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.