Begrijpen

Lactose-intolerantie of allergisch voor koeienmelk?

Intolerantie of allergie?

We zeggen wel spontaan ’geen melk verdragen’ en ’allergisch voor melk’. In feite zorgt niet de melk voor het probleem, maar wel een van de bestanddelen ervan: bij lactose-intolerantie is het een suiker en bij een allergie zijn het de eiwitten.

Intolerantie en allergie: een verschillend mechanisme

Lactose-intolerantie wordt veroorzaakt door een slecht werkende darm, omdat die een bepaalde voedingsstof niet verteert. Een melkallergie is complexer en ook het afweersysteem speelt hierbij een rol. Dat systeem verdedigt het lichaam normaal tegen virussen, bacteriën en andere indringers. Maar bij mensen met een allergie beschouwt het afweersysteem de eiwitten uit koeienmelk als gevaarlijke elementen en komt het in actie om hun lichaam ertegen te verdedigen.

De symptomen lijken op elkaar, maar zijn niet dezelfde

Een allergie voor de eiwitten uit koeienmelk en lactose-intolerantie vertonen gemeenschappelijke symptomen, zoals een opgeblazen gevoel, diarree en buikpijn. Maar een allergie kan daarnaast ook nog andere symptomen veroorzaken die niet met het spijsverteringsstelsel te maken hebben, zoals eczeem, netelroos, astma enz.

Ook de voedingsaanbevelingen verschillen

De aanbevelingen op vlak van voeding bij lactose-intolerantie zijn anders dan bij een allergie voor koeienmelk:

  • Sommige van koeienmelk afgeleide producten, zoals parmezaan, comté en andere harde kazen, bevatten heel weinig of geen lactose. Die zijn dus beter voor mensen die lactose moeilijk kunnen verteren. Maar ze bevatten wel allemaal de eiwitten uit koeienmelk.
  • Elk melksoort van dierlijke oorsprong bevat lactose en mensen met lactose-intolerantie kunnen die het best vermijden. Maar mensen met een allergie voor koeienmelk kunnen bijvoorbeeld wel geiten- of schapenmelk drinken.

Geschreven door Marion Garteiser volgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Lactose-intolerantie of allergisch voor koeienmelk?
Reclame