backtotop
Nieuws
Lactose, waar zit je?

Lactose, waar zit je?

Lactose wordt vaak geassocieerd met melkproducten. Maar lactose komt ook geregeld voor in bereidingen die geen melk of andere zuivelproducten bevatten.

Reclame

Waarin zit lactose?

Lactose is een van de bestanddelen van melkproducten, maar zit ook in andere producten. Ook bakkerijwaren, ontbijtgranen, levensmiddelen in poedervorm (puree, soep, maaltijdvervangers, bereidingen voor pannenkoeken en gebak enz.), margarine, koud vlees (charcuterie, gehakt enz.), vinaigrettes en onder meer snoep kunnen lactose bevatten.
Lactose zit op nog subtielere wijze ook in bepaalde geneesmiddelen en voedingssupplementen. Lactose is namelijk het meest gebruikte excipiënt (een inactief ingrediënt dat smaak, consistentie of kleur toevoegt) in farmaceutische bereidingen. Ongeveer 20% van de geneesmiddelen die enkel op voorschrift te krijgen zijn en 6% van de geneesmiddelen die vrij te krijgen zijn, zouden lactose bevatten.

Hoe lactose opsporen?

Mensen met een lactose-intolerantie moeten dus extra opletten. In grootwarenhuizen valt het nog mee om in de lijst van ingrediënten naar het woord ‘melk’ te zoeken (melk in poedervorm, melkeiwitten enz.). Het volstaat dus om uw ogen open te houden en ook alle producten te mijden die ingrediënten bevattenals boter, kaas, room, yoghurt, lactoserum en zogenaamde caseïnaten. Al deze producten bevatten wel telkens andere hoeveelheden lactose. Zo hebben harde kazen een veel lagere dosis lactosedan verse kazen. Het zoekwerk wordt lastiger als u uw aankopen bij een kleinhandelaar doet (slager, bakker, op de markt enz.). Die producten hebben namelijk geen etiket met de lijst van ingrediënten. Alleen de verkoper kan u in dat geval uitleg verschaffen.

Ook op farmaceutische producten wordt het lactosegehalte zelden op de verpakking vermeld. Aarzel dus niet om uw huisarts of apotheker om raad te vragen of neem desnoods contact op met de fabrikant.

Zowel voor levensmiddelen als voor geneesmiddelen is het exacte lactosegehalte meestal niet aangegeven.

Verborgen lactose: wat zijn de gevolgen?

De symptomen van lactose-intolerantie hangen af van de graad van intolerantie van de persoon in kwestie en van de dosis lactose die hij heeft binnengekregen. De belangrijkste klachten zijn een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree. Ter informatie: de meeste mensen met een lactose-intolerantie hebben een gedeeltelijk tekort aan lactase, dat is het enzym dat instaat voor de opname van lactose door het lichaam. Het gaat in die gevallen dus niet om een totale afwezigheid van lactase. In het gros van de gevallen kunnen dan ook minimale hoeveelheden lactose worden ingenomen zonder enig negatief gevolg.
Een voorbeeld: sommige pillen tegen verhoogde cholesterol (statines) - en die horen bij de meest verkochte geneesmiddelen ter wereld - bevatten bijna 30 mg lactose. Dat komt ongeveer overeen met de dosis lactose in ­0,5 ml melk.
Dergelijke lage dosissen van deze zogenaamde verborgen lactose kunnen op zich geen symptomen van lactose-intolerantie uitlokken. Maar bij twijfel (uit eten gaan, verplichte inname van bepaalde medicatie) kunt u toch altijd een lactasepilletje innemen.

Lees meer over Lactose-intolerantie
Reclame
Gerelateerde artikels
Lactose-intolerantie of allergisch voor koeienmelk?

Intolerantie of allergie?We zeggen wel spontaan ’geen melk (…)

Lactose-intolerantie - Begrijpen - Lactose-intolerantie of allergisch voor koeienmelk?
Wat zijn de symptomen van lactose-intolerantie?

Symptomen op welbepaalde tijdstippen Voor mensen met lactose- (…)

Lactose-intolerantie - Symptomen - Wat zijn de symptomen van lactose-intolerantie?