backtotop
Nieuws
Lactose-intolerantie = minder risico op kanker?

Lactose-intolerantie = minder risico op kanker?

Mensen met lactose-intolerantie lopen minder risico op long-, borst- en eierstokkanker. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de universiteit van Lund en de regio Skäne in Zweden.

Reclame

Melk is goed voor elk?

Draagt een hoge consumptie van melk en andere zuivelproducten bij tot de ontwikkeling van long-, borst- en eierstokkanker? Daarover bestaat tot nu toe geen wetenschappelijke consensus. Daarom besloten Zweedse onderzoekers om het risico op deze kankers te analyseren bij 22.788 mensen met lactose-intolerantie. Zij consumeren immers sowieso weinig melk en zuivelproducten.

Via vier Zweedse registers identificeerden de onderzoekers patiënten bij wie tussen 1987 en 2010 lactose-intolerantie werd vastgesteld. Die informatie koppelden ze aan de gestandaardiseerde incidentie-ratio (SIR) van de Zweedse Cancer Registry om het risico op kanker te berekenen.

Lager risico op kanker

De resultaten waren opmerkelijk. De personen met lactose-intolerantie vertoonden een significant lager risico op borst-, eierstok- en longkanker dan personen zonder lactose-intolerantie, en dit ongeacht hun geboorteland of geslacht. Bij de ouders, broers en zussen van de testpersonen lag dit risico niet lager. Dat suggereert dat het aangepaste dieet van de personen met lactose-intolerantie hen beter beschermt tegen bepaalde kankers.

Aangepaste voeding beschermt

Schrappen we vanaf nu dus maar beter alle zuivelproducten uit ons menu? Of doen we er goed aan om onze dagelijkse dosis zuivel drastisch te beperken? Dat is volgens de onderzoekers een brug te ver. Op dit moment is het nog te vroeg om te concluderen dat melk en zuivelproducten het risico op kankers doen toenemen. Mensen met lactose-intolerantie bannen immers niet alleen zuivelproducten uit hun dieet. Ze eten gemiddeld ook minder calorieën per dag en vervangen hun melkconsumptie door plantaardige melkdranken die een beschermend effect kunnen hebben. Verder onderzoek moet uitwijzen welke van die factoren het risico op kanker precies doet verlagen.

Lees meer over Lactose-intolerantie
Reclame
Gerelateerde artikels
Is lactose-intolerantie te behandelen?

Een voedingssupplement met lactase ter compensatie Lactose-intolerantie wordt (…)

Lactose-intolerantie - Behandeling - Is lactose-intolerantie te behandelen?
Diagnose van lactose-intolerantie

Andere ziektes uitsluiten Darmklachten, opgeblazen gevoel, diarree enz. De (…)

Lactose-intolerantie - Diagnose - Diagnose van lactose-intolerantie