backtotop

Angst voor naalden

Wat is angst voor naalden?

Angst voor naalden, ook wel belonefobie, naaldenangst of prikangst genoemd, komt veel vaker voor dan men denkt. Volgens een meta-analyse is 20 tot 30% van de volwassen populatie tussen 20 en 40 jaar bang voor naalden(4).

En dat kan gevolgen hebben. Naaldenangst kan bijvoorbeeld voor twijfel over vaccinatie zorgen. Nu er de komende maanden miljoenen Belgen worden opgeroepen voor hun eerste of tweede coronavaccinatie, is het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van naaldenangst, en van mogelijke oplossingen ervoor.

Naalden: van gewone vrees tot onredelijke angst

Er bestaan verschillende gradaties in die ‘angst voor naalden’, gaande van gewone vrees tot onredelijke angst (fobie).

Sommige personen hebben meer last van bloedangst (angst voor de afname en het zien van bloed), anderen zien op tegen de naald die door de huid heen gaat.

3,8 miljoen Belgen last hebben van een vorm van naaldenangst

Internationale studies en onderzoek bij onze noorderburen aan de Universiteit van Tilburg tonen aan dat naar schatting een derde van de mensen, dus 3,8 miljoen Belgen, last hebben van een vorm van naaldenangst(1)(2). Dit kan gaan van angst voor de naald of de prik, over flauwvallen tot fobieën of een combinatie van de drie(3)(4). Bij ouderen heeft zo’n 20% van de mensen last van naaldenangst, bij jongeren, zoals studenten, loopt dat percentage op tot 50%(2).

Uit de wetenschappelijke literatuur is bekend dat bijna 20% van de mensen zich vanwege naaldenangst niet durft te laten vaccineren(2). Omgerekend zou dat in België gaan om ruim 750.000 mensen.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om mensen met angst voor naalden te helpen.

Geschreven door Anne-Sophie Glover-Bondeauvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Reclame