backtotop

Praktisch advies

Angst voor naalden: oplossingen

Verschillende middelen en technieken kunnen je helpen, afhankelijk van de ernst van je angst voor naalden. Of het nou gaat om angst tijdens een vaccinatie, een bloedafname, het aanbrengen van een infuus of het toedienen van medicijnen die per injectie gegeven worden.

Bang voor pijn

Mensen die bang zijn voor pijn bij het prikken kunnen kiezen voor plaatselijke verdoving van de huid op de prikplaats. Daarvoor zijn speciale pleisters beschikbaar: EMLA. Deze pleisters, ook wel patches genoemd, bevatten een dosering van de huidverdovende stof lidocaïne/prilocaïne, die voldoende is om de huid op de prikplaats tijdelijk te verdoven. Neem voor meer informatie contact op met je huisarts. De pleister moet minstens een uur voor het prikken op de prikplaats worden aangebracht. Zo wordt de prik van de naald niet of nauwelijks meer gevoeld.

De pleisters zijn geschikt voor volwassenen en jongeren, maar kunnen ook dienen bij de eerste vaccinatie van kinderen. Daardoor verdwijnt hun angst voor pijn bij latere inspuitingen. Daarnaast zijn ze ook handig voor personen die gevoeliger zijn voor pijn, zoals patiënten met fibromyalgie. De pleisters kunnen ook gebruikt worden bij andere ingrepen waarvoor naalden nodig zijn, bijvoorbeeld bij bloedafname, een infuus of medicijnen die worden toegediend door injectie.

Ademhalingsoefeningen

Zich concentreren op de ademhaling kan angstige personen ook helpen, waardoor hun aandacht afgeleid wordt van de naald. Buikademhaling biedt veel voordelen. Ze bestaat erin om, al zittend, één hand op de borst en één hand op de buik te leggen, in te ademen via de neus en uit te ademen via de mond. Laat daarbij je buik opbollen en probeer om het bovenste deel van de borstkas niet te laten bewegen.

Relaxatietechnieken zijn eveneens interessant. De twee belangrijkste technieken zijn de autogene training van Schultz en de progressieve relaxatie van Jacobson, die liggend uitgevoerd worden.

Psychologische desensibilisatie: basisbehandeling bij fobie

Personen die last hebben van een naaldenfobie kunnen baat hebben bij bepaalde therapieën die verstrekt worden door gespecialiseerde psychiaters of psychologen. Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan eveneens nuttig zijn bij de behandeling van fobieën. Daarbij leert de persoon de nodige technieken om zijn symptomen en gedragingen onder controle te krijgen.

Angst voor naalden: aanvullende tips

  • Praat over je angst met bekenden.
  • Vertel over je naaldenangst aan degene die je prikt.
  • Kijk weg als de naald in beeld komt.
  • Denk tijdens het prikken aan iets leuks of bedenk waarom het belangrijk is dat je de vaccinatie krijgt.
  • Ontspan tijdens de procedure. Adem rustig in door je neus en uit door je mond. Blijf focussen op je ademhaling.
  • Beloon jezelf na het prikken.

Voor vragen over naaldenangst kun je het best contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kent je situatie en weet goed welke oplossing bij je past.

Geschreven door Anne-Sophie Glover-Bondeau

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Angst voor het vaccin - Praktisch advies - Angst voor naalden: oplossingen
Reclame