backtotop

Praktisch advies

Angst voor naalden: oplossingen

Verschillende middelen en technieken kunnen je helpen, afhankelijk van de ernst van je angst voor naalden tijdens een vaccinatie of een bloedafname.

Gebruik van plaatselijke verdovingsmiddelen

Plaatselijke verdovingsmiddelen patches worden een uur voor de prik aangebracht, waardoor men de injectie niet voelt. Dat is vooral interessant bij de eerste vaccinatie van kinderen. Daardoor verdwijnt hun angst voor pijn bij latere inspuitingen. Daarnaast zijn ze ook handig voor personen die gevoeliger zijn voor pijn, zoals patiënten met fibromyalgie.

Ademhalingsoefeningen

Zich concentreren op de ademhaling kan angstige personen ook helpen, waardoor hun aandacht afgeleid wordt van de naald. Buikademhaling biedt veel voordelen. Ze bestaat erin om, al zittend, één hand op de borst en één hand op de buik te leggen, en in- en uit te ademen via de neus. Laat daarbij je buik opbollen en probeer om het bovenste deel van de borstkas niet te laten bewegen.

Relaxatietechnieken zijn eveneens interessant. De twee belangrijkste technieken zijn de autogene training van Schultz en de progressieve relaxatie van Jacobson, die liggend uitgevoerd worden.

Psychologische desensibilisatie: basisbehandeling bij fobie

Personen die last hebben van een naaldenfobie kunnen baat hebben bij bepaalde therapieën die verstrekt worden door gespecialiseerde psychiaters of psychologen. Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan eveneens nuttig zijn bij de behandeling van fobieën. Daarbij leert de persoon de nodige technieken om zijn symptomen en gedragingen onder controle te krijgen.

Geschreven door Anne-Sophie Glover-Bondeau

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Angst voor het vaccin - Praktisch advies - Angst voor naalden: oplossingen