m
backtotop

IBD: wanneer darmen met ontstekingen kampen

Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding

De vaakst voorkomende inflammatoire darmziekten, IBD (inflammatory bowel diseases), zijn de ziekte van Crohn (CD) en colitis ulcerosa (UC). Wat hebben die twee ziekten gemeenschappelijk? De chronische ontsteking van de wand van een deel van het spijsverteringsstelsel.

Slecht gekende ziekten

De oorzaken van deze ziekten blijven onduidelijk, hoewel immuniteit, genetica en het milieu er mogelijk iets mee te maken hebben. Bijzonder aan chronische inflammatoire darmziekten is dat opflakkeringen (opstoten) afgewisseld worden met remissieperioden. Veel voorkomende symptomen van opflakkeringen zijn buikpijn en diarree. De andere symptomen zijn specifiek voor elke patiënt, afhankelijk van de ziekte en van haar uitgebreidheid.

Almaar meer levenskwaliteit

Vandaag zijn de ziekten nog altijd ongeneeslijk, maar de nieuwste therapeutische innovaties zijn veelbelovend. Geneesmiddelen leiden meestal tot een duurzame controle van IBD, wat bijdraagt aan een betere levenskwaliteit voor patiënten, buiten de opflakkeringen. Ook de chirurgie boekte vooruitgang en kan voor sommige patiënten een oplossing zijn. Vandaag is een normaal leven met IBD mogelijk, met een aangepaste levensstijl en gezond verstand bij opstoten.