backtotop

Dagelijks leven

Welke levensstijl aannemen met IBD?

Normaal leven

De meeste mensen met IBD leiden een normaal gezins- en beroepsleven, en kunnen normaal deelnemen aan sociale en sportieve activiteiten. Intensieve fysieke inspanningen versnellen bij iedereen de transit. Daarom gaat de voorkeur bij IBD-patiënten eerder uit naar sporten met een lage of matige intensiteit. Tegenwoordig is de levensverwachting van mensen met IBD identiek aan die van de normale populatie, mits regelmatige opvolging en behandeling. De enige momenten in het dagelijks leven waarop de ziekte een impact kan hebben, zijn de opflakkeringsfasen, die echter beperkt worden door de behandelingen. Naargelang het ziektebeeld beslist de arts in dat geval om de levensstijl van de patiënt aan te passen.

Stoppen met roken

Studies hebben aangetoond dat de gezondheidstoestand van patiënten met de ziekte van Crohn slechter was wanneer ze rookten. Stoppen met roken kan de evolutie van de ziekte aanmerkelijk verbeteren en het risico op complicaties en opflakkeringen verminderen.

Reclame

Wat eten in geval van IBD?

Geen enkel dieet heeft bewezen effecten

IBD is geen aandoening die rechtstreeks verband houdt met de voeding. Er zijn dus geen voedingsmiddelen die een opflakkering/verergering veroorzaken of die een remissie kunnen bevorderen. Het is dus niet nodig om zichzelf voedingsbeperkingen op te leggen. Een evenwichtige voeding wordt echter warm aanbevolen om tekorten te voorkomen.

Tijdens de opflakkeringen

Tijdens de opflakkeringen kan voeding bepaalde symptomen, zoals diarree of buikkrampen, verergeren. Bijvoorbeeld in geval van overvloedige diarree moet de patiënt meer dan ooit water drinken, maar fruit, groenten, vezelrijke producten (gedroogd fruit, peulvruchten, volle granen enz.), vette voeding en overvloedige maaltijden vermijden. In geval van niet-occlusieve stenose wordt aangeraden om het eten van vezels (fruit en rauwe groenten) te vermijden om intestinale occlusie te voorkomen. Afhankelijk van de patiënt, het type pathologie en de ernst ervan stelt de arts die voedingsaanpassingen voor.

Praat erover!

U bent niet alleen! Er bestaan talrijke verenigingen van IBD-patiënten, waarvan de belangrijkste in België de Crohn en Colitis ulcerosa Vereniging (Nederlandstalig) en Association Crohn-RCUH (Franstalig) zijn. Door lid te worden, blijft u op de hoogte van de recentste wetenschappelijke vorderingen betreffende uw ziekte. Bovendien voelen u en uw omgeving zich ondersteund om beter om te gaan met uw ziekte. Die verenigingen verdedigen ook uw rechten bij beslissingnemers op politiek vlak en in de medische wereld, maken het grote publiek bewust van IBD en financieren het onderzoek in de hoop genezing ooit mogelijk te maken.

Twee blogs met getuigenissen

Het lezen van getuigenissen van andere IBD-patiënten kan voor relativering zorgen, zodat u zich minder alleen voelt.

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.