backtotop

Complicaties

Hoe evolueren deze ziekten?

IBD evolueert verschillend naargelang het type pathologie (inflammatoir, stenoserend, fistelvormend) en de verspreiding ervan. In de loop van de tijd kan IBD leiden tot zeldzame complicaties, die echter potentieel ernstig kunnen zijn. Een regelmatige opvolging is dan ook noodzakelijk, vooral bij patiënten die al meerdere jaren aan de ziekte lijden.

Reclame

De complicaties van de ziekte van Crohn

De meest voorkomende complicaties bij CD zijn darmfistels en -abcessen, waarvoor soms een chirurgische ingreep nodig is.

De tweede meest voorkomende complicatie is stenose (een plaatselijke vernauwing van het maagdarmkanaal die zelfs kan leiden tot een volledige afsluiting van de darmholte). In zeldzamere gevallen kan er sprake zijn van een geperforeerde darm.

Als u aan de ziekte van Crohn lijdt, loopt u een verhoogd risico op darmkanker, vooral als de letsels zich voordoen in de dikke darm. Volgens een Deens onderzoek is het risico op kanker 2 tot 2,5 keer groter bij patiënten die 10 jaar aan de ziekte lijden.

De complicaties van colitis ulcerosa

Bij UC kan een aanzienlijke verwijding van de dikke darm ontstaan, die te wijten is aan een secundaire toxine van de ontsteking. Deze complicatie, die megacolon toxicum wordt genoemd, kan tot een darmperforatie en een aanzienlijke bloeding leiden.

Net als bij de ziekte van Crohn lopen personen met colitis ulcerosa een verhoogd risico op darmkanker, vooral als ze langer dan 10 jaar aan de ziekte lijden. Vandaar het belang van onderzoeken.

In zeldzamere gevallen kan er sprake zijn van primair scleroserende cholangitis. Dit is een ontsteking en verdikking van de galwegen.

Lees verder: Behandelingen

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.