backtotop

IBD: wanneer de darmen met ontstekingen kampen

Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding

In de familie van de chronische inflammatoire darmziekten of IBD (Inflammatory Bowel Diseases) zijn er twee hoofdpathologieën: de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wat ze gemeenschappelijk hebben? De chronische ontsteking van een deel van de darmwand.

Een slecht gekende ziekte

De oorzaken van deze verwante ziekten blijven vaag, hoewel genetische factoren, de immuniteit en de omgeving duidelijk een rol spelen. Inflammatoire darmziekten evolueren in fasen van opflakkeringen (periode waarin de symptomen zich voordoen) en remissie. Tijdens de opflakkeringen zijn de meest voorkomende symptomen buikpijn en diarree. Andere symptomen zijn specifiek voor elke patiënt, naargelang de ziekte en de ernst ervan.

Naar een steeds betere levenskwaliteit

Op dit moment kunnen deze ziekten nog niet genezen worden, maar de recentste therapeutische evoluties zijn veelbelovend. Door de bestaande geneesmiddelen kan IBD duurzaam onder controle gehouden worden, wat bijdraagt tot een bevredigende levenskwaliteit voor de patiënten buiten de perioden van opflakkering. Ook op chirurgisch vlak werd vooruitgang geboekt, wat een oplossing kan zijn voor bepaalde patiënten. Tegenwoordig is het heel goed mogelijk om normaal te leven met IBD, mits een lichte aanpassing van de levensstijl tijdens de opflakkeringen.