backtotop

Wat zijn de symptomen van immune trombopenie?

Wat zijn de symptomen van immune trombopenie?

Purpura: kleine bloedingen in de huid

Purpura zijn spontane onderhuidse bloeduitstortingen en een frequent symptoom van primaire immune trombopenie. Het zijn kleine puntbloedingen (petechiën) in de huid, zichtbaar als rode of paarse puntjes op de huid. Ze kunnen met honderden tegelijk aanwezig zijn, meestal (maar niet uitsluitend) op de onderste ledematen.

Purpura is te vergelijken met mini blauwe plekjes. Grotere blauwe plekken( ecchymosen) zijn ook mogelijk, op de huid of de slijmvliezen van de mond (binnenkant wangen, tandvlees).

Immune trombopenie zonder bloedingstekenen is evenwel ook mogelijk.

Allerlei bloedingen

Doordat het aanmaken van een bloedstolsel vertraagd is (wegens te weinig bloedplaatjes), kunnen bloedingen ook gemakkelijker optreden bij traumata die bij normale mensen geen bloeding geven. Bijv. het bloeden van tandvlees bij het poetsen van de tanden of van de neus bij het snuiten.

In de urine kan eveneens bloed verschijnen door bloedingen in de nieren of de urinewegen. Bij vrouwen kan de menstruatie heviger zijn en langer duren.

Mogelijk ernstige bloedingen

Inwendige bloedingen kunnen optreden, zoals in de maag of de darmen, en bloedbraken of bloed in de stoelgang veroorzaken. Primaire immune trombopenie veroorzaakt in zeldzame gevallen ook hersenbloedingen, die levensbedreigend kunnen zijn. Tekenen van hersenbloeding zijn hevige hoofdpijn, verminderd bewustzijn of andere neurologische tekenen.

Geschreven door Dr Michelle Cooremanvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Immune trombopenie - Symptomen - Wat zijn de symptomen van immune trombopenie?
Reclame