backtotop

Primaire immune trombopenie begrijpen

Wat zijn bloedplaatjes en wat is hun rol?

Samenstelling van bloed

Bloed is een vloeistof waarin verschillende soorten cellen en eiwitten aanwezig zijn:

  • rode bloedcellen die zuurstof aanvoeren,
  • witte bloedcellen die beschermen tegen infecties,
  • bloedplaatjes of trombocyten.

Eigenschappen en rol van bloedplaatjes

Het normale aantal bloedplaatjes bij een volwassene schommelt tussen 150.000 en 450.000 per microliter (µl) bloed. Bloedplaatjes zijn de kleinste celelementen van het bloed. Ze bestaan uit heel kleine buisjes (microtubuli) waarrond de membraan zit. Op deze membraan zitten glycoproteïnen (complexen van eiwitten en suikers). Dankzij de eiwitten kunnen de bloedplaatjes aan elkaar blijven plakken en bijdragen tot het vormen van stolsels in geval van bloeding.

Eerste stap van de bloedstolling

Bloedplaatjes wegen weinig en worden door de bloedstroom tegen de gladde binnenkant van de bloedvatwand voortgerold. Wanneer een ader of een slagader beschadigd raakt, zullen de bloedplaatjes zich vastkleven (adhesie) aan de randen van de opening in de bloedvatwand. Dat kunnen ze dankzij de glycoproteïnen op hun membraan. Het is de eerste en belangrijkste stap in het bloedstollingsproces.

Dichten met bloedprop

De adhesie van bloedplaatjes op de opening in de bloedvatwand zet de volgende stappen van de bloedstolling in gang: ze activeert namelijk stollingsfactoren in het bloed waardoor de bloedplaatjes niet alleen aan de wand maar ook stevig aan elkaar gaan vastkleven. Stollingsfactoren zijn eiwitten die een ingewikkelde kettingreactie veroorzaken waardoor een bloedprop ontstaat. Deze bloedprop zal de opening in de ader of de slagader uiteindelijk afdichten en de bloeding stoppen.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Immune trombopenie - Begrijpen - Wat zijn bloedplaatjes en wat is hun rol?
Reclame