backtotop

Primaire immune trombopenie begrijpen

Hoe gebeurt de aanmaak en afbraak van bloedplaatjes?

Aanmaak van bloedplaatjes

Bloedplaatjes worden aangemaakt in het beenmerg uit voorlopercellen (megakaryocyten). De voorlopercellen ontstaan na rijping uit bloedvormende stamcellen. Een megakaryocyt groeit uit tot een reuzencel die dan uiteenvalt in fragmenten; dat zijn de bloedplaatjes. Eén megakaryocyt kan meer dan 1000 bloedplaatjes vormen. De tijd nodig om vanuit een stamcel een bloedplaatje te maken duurt ongeveer 10 dagen.

Trombopoiëtine

De aanmaak van bloedplaatjes wordt geregeld door een hormoon in het bloed: trombopoiëtine. Dit hormoon wordt aangemaakt in de lever en de nieren. Het is te vergelijken met erythropoiëtine, dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Trombopoiëtine stimuleert de aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg. Zijn er veel bloedplaatjes in de bloedcirculatie, dan zit er veel trombopoiëtine vast op deze bloedplaatjes. Er is dan weinig vrij trombopoiëtine in het bloed. Het beenmerg wordt weinig gestimuleerd. Zijn er echter weinig bloedplaatjes in het bloed, dan is er veel vrij trombopoiëtine in het bloed om het beenmerg aan te zetten meer nieuwe bloedplaatjes te produceren.  

Afbraak van bloedplaatjes

De levensduur van een bloedplaatje is 8 tot 10 dagen. De afbraak gebeurt vooral in de milt, minder in de lever en de longen.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Immune trombopenie - Begrijpen - Hoe gebeurt de aanmaak en afbraak van bloedplaatjes?
Reclame