backtotop

Primaire immune trombopenie begrijpen

Focus op acute en chronische immune trombopenie

Acute immune trombopenie en kinderen

Bij kinderen ontstaat het tekort aan bloedplaatjes meestal vrij plots. Soms wordt dit voorafgegaan door een virale infectie, bijv. mazelen of roodvonk. Men spreekt dan van een acute immune trombopenie. Het aantal bloedplaatjes kan ook vrij laag zijn (tot 5000 per microliter (µl)) zonder dat er ernstige bloedingen optreden. Klinisch ontstaan kleine purperen vlekjes op de huid die niet verdwijnen als je erop drukt. In 80% van de gevallen geneest de ziekte in enkele weken tijd. Ze kan eenmalig zijn en nooit meer terugkeren.

Chronische immune trombopenie en volwassenen

Een acute vorm van immune trombopenie kan ook bij volwassenen optreden, vaak echter met een grotere kans op bloedingen. Een acute vorm die niet geneest, gaat over in een chronische vorm. Chronisch betekent dat de ziekte langer dan een jaar aanwezig is.

Bij sommige volwassenen kan ook van meet af aan een minder ernstige vorm worden aangetroffen waarbij het aantal bloedplaatjes eerder schommelt tussen 50.000 en 80.000 per microliter (µl). De bloedingen zijn dan vaak niet zo ernstig.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Immune trombopenie - Begrijpen - Focus op acute en chronische immune trombopenie
Reclame