backtotop

Andere oorzaken van hypothyreoïdie

Congenitale hypothyreoïdie

Prevalentie van congenitale hypothyreoïdie

Congenitale (aangeboren) hypothyreoïdie treft ongeveer 1 op de 4.000 pasgeborenen. Meisjes hebben er dubbel zo vaak mee te maken dan jongens. Die neonatale hypothyreoïdie kan van voorbijgaande aard zijn, maar is meestal blijvend. Ze kan te wijten zijn aan een misvorming van de schildklier (80% van de gevallen), stoornissen in de synthese van de schildklierhormonen enz.

Gebrek aan jodium en cretinisme

Cretinisme wordt veroorzaakt door een chronisch jodiumtekort en de daaruit voortvloeiende congenitale hypothyreoïdie. De aandoening komt vooral tot uiting doordat de lichamelijke en psychische ontwikkeling stilvalt. Dankzij de toevoeging van jodium in bepaalde basisvoedingsmiddelen (brood, zout) is cretinisme bijna verdwenen in Europa.

Dringend te behandelen hypothyreoïdie

Congenitale hypothyreoïdie moet vroeg vastgesteld worden en zo snel mogelijk behandeld worden. Zonder behandeling of als de behandeling laat wordt opgestart, wordt het kind niet beschermd tegen ernstige neurologische letsels en de gevolgen ervan (bijvoorbeeld: mentale achterstand of zwakzinnigheid). Net als in de meeste geïndustrialiseerde landen wordt er daarom in België een systematische screening georganiseerd bij alle pasgeborenen. Ongeveer 5 dagen na de geboorte wordt bloed afgenomen via de hiel (hielprik). Daarin meten we de concentratie TSH en/of T4 om een eventuele hypothyreoïdie op te sporen.

Geschreven door Candice LeblancHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Congenitale hypothyreoïdie
Reclame