backtotop

Wat loopt er fout bij hypofosfatasie?

Opbouw van skelet en gebit

Calcium en fosfor

Calcium en fosfor zijn twee mineralen die essentieel zijn voor de vorming van sterke beenderen en een gezond gebit. In het menselijk lichaam zitten 99% van het calcium en 75% van het fosfaat als calciumfosfaat in beenderen en tanden.

Beenderen bestaan voor 35% uit een weefwerk van eiwitten (collageenmatrix) die zorgen voor de flexibiliteit, en voor 65% uit hydroxyapatiet, dat in de matrix gevangen zit en zorgt voor de stevigheid. Hydroxyapatiet bestaat hoofdzakelijk uit calciumfosfaat.

Bij patiënten met hypofosfatasie bevat de collageenmatrix van het bot weinig tot geen calcium. De botten zijn broos. Misvormingen en fracturen treden gemakkelijk op.

Loskomen van de tanden

De wortels van de tanden zitten vast in het bot van boven- en onderkaak. Ze worden erin vastgehouden door cement (zeer fijn weefsel dat de tandwortels bedekt en deze vastzet in het kaakbeen) en bindweefselvezels (parodontaal ligament).

Bij patiënten met hypofosfatasie is het cement minder gemineraliseerd. Het bevat minder calcium en is dus minder stevig waardoor het parodontaal ligament de tand niet kan vasthouden in het bot. De wortels van de tand liggen bijna los in het kaakbeen en bij het kauwen vallen de tanden gemakkelijk uit.

Geschreven door Dr Michelle CooremanHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Hypofosfatasie - Begrijpen - Opbouw van skelet en gebit
Reclame