backtotop

Behandelingen van hyperthyreoïdie

Radioactief jodium tegen giftige knobbels

Schildklier misleiden

De schildklier heeft van nature jodium nodig om schildklierhormonen te produceren. Ze is trouwens het enige orgaan dat die stof kan ‘opvangen’. Radioactief jodium in de vorm van capsules wordt dus toegediend om de schildklier te ‘misleiden’: de schildklier kan niet nagaan of het jodium al dan niet radioactief is en zal die stof zonder onderscheid opnemen. Het opgevangen radioactieve jodium bestraalt daarna de klier, wat de hormoonproductie vertraagt.

Het niet-gebruikte radioactieve jodium wordt vervolgens op natuurlijke wijze uit het lichaam verwijderd langs de urinewegen.

Tegen giftige knobbels

Radioactief jodium wordt doorgaans voorbehouden voor de behandeling van toxische noduli, waarvoor een medicamenteuze behandeling niet werkt. Het geeft snel goede resultaten. Over het algemeen wordt radioactief jodium afgeraden bij jonge mensen, omdat een schadelijke invloed op de vruchtbaarheid niet uitgesloten is. Bovendien wordt een schildklier die tot rust wordt gebracht met radioactief jodium soms niet meer echt wakker. Dan moeten levenslang schildklierhormonen worden ingenomen.

Geschreven door Julie Luongvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Radioactief jodium tegen giftige knobbels
Reclame