backtotop

Wat zijn de oorzaken van hyperhidrosis (overmatig zweten)?

Hyperhidrosis - Oorzaken - Hyperhidrosis: idiopathisch en erfelijk?

Hyperhidrosis: idiopathisch en erfelijk?

Meestal idiopathisch

Over de precieze oorzaken van hyperhidrosis (overmatig zweten) is nog maar weinig bekend. Als er geen enkele duidelijke oorzaak is die het overmatig zweten kan verklaren en er geen andere medische aandoening aan de basis ligt, spreekt men van primaire of idiopathische hyperhidrosis. Dat is het geval in 90% van de gevallen.

Overmatig zweten: een kwestie van genen

Sommige mensen zouden gewoon gevoeliger zijn voor zwakke prikkels. Bij de minste stress of de kleinste temperatuurschommeling gaan hun zweetklieren al werken. Die ‘hypergevoeligheid’ is mogelijk genetisch bepaald. Bij 60 tot 80% van de patiënten zijn trouwens andere gevallen van hyperhidrosis in de familie (1) te vinden.

Reclame
Hyperhidrosis - Oorzaken - Hyperhidrosis: idiopathisch en erfelijk?

Overmatig zweten: welke rol spelen emoties?

Bij iedereen kunnen stress en emoties een impact hebben op de zweetproductie. Dat is ook zo bij mensen met hyperhidrosis. Denk bijvoorbeeld maar aan het beruchte ‘koud zweet’ dat we langs onze schouderbladen voelen lopen als we bang zijn, of aan de klamme handen door de stress die we hebben vóór een belangrijke vergadering of ontmoeting.

Mensen met hyperhidrosis zijn extra ‘gevoelig’ voor dat soort stressfactoren of voor temperatuurveranderingen. Terwijl andere mensen gewoon een kleine zweetaanval krijgen die snel overgaat, zijn zij na een stresserende gebeurtenis soms doornat van het zweet.

Hyperhidrosis - Oorzaken - Overmatig zweten: welke rol spelen emoties?
Reclame

Hyperhidrosis: geneesmiddelen en voeding als oorzaak?

Hyperhidrosis en medicatie

Sommige geneesmiddelen kunnen het ontstaan van hyperhidrosis stimuleren.

  • Vaatverwijdende middelen - ze worden onder meer voorgeschreven tegen aderverkalking in de benen - doen bijvoorbeeld de bloedvaten uitzetten waardoor het zweet makkelijker uit de huidporiën en de zweetklieren weg kan.
  • Ook sommige antidepressiva, zoals nortriptyline, en sommige medicijnen voor de behandeling van borstkanker (Anastrozole, Tamoxifeen) of prostaatkanker (Leuprolide) kunnen overmatige zweetproductie veroorzaken.

Mensen met hyperhidrosis als gevolg van medicatie die de behandeling willen stopzetten of veranderen, moeten er zeker eerst over praten met hun arts.

Overmatig zweten: doet eten zweten?

Ook bepaalde voedingswaren kunnen leiden tot overmatig zweten. Heel pikante of kruidige bereidingen kunnen hyperhidrosis in de hand werken. Sommige mensen kunnen ook gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen zoals thee, koffie, chocolade, alcohol, glutamaat (een smaakstof die vooral in de Chinese keuken wordt gebruikt) enz.

Hyperhidrosis - Oorzaken - Hyperhidrosis: geneesmiddelen en voeding als oorzaak?

Welke ziektes kunnen hyperhidrosis veroorzaken?

Verschillende aandoeningen kunnen het ontstaan van secundaire hyperhidrosis bevorderen:

Secundaire hyperhidrosis als gevolg van een ziekte is meestal verspreid over het hele lichaam.

Hyperhidrosis - Oorzaken - Welke ziektes kunnen hyperhidrosis veroorzaken?

Geschreven door Thomas CoucqLees verder: Wat zijn de symptomen van hyperhidrosis (overmatig zweten)?

Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.