Behandelingen

Botulinetoxine tegen hyperhidrosis: in welke gevallen?

Een gif met veel toepassingen

Botulinetoxine, beter bekend onder de merknaam Botox, is een natuurlijk gif dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium botulinum (verantwoordelijk voor botulisme of voedselvergiftiging). Bij gebruik in lage dosissen ‘verlamt’ dit gif de spieren waarmee het in contact komt. Het middel kan ook worden gebruikt bij andere aandoeningen en gezondheidsproblemen, zoals een hyperactieve blaas of spasticiteit. Het wordt ook gebruikt in de esthetische geneeskunde om gezichtsspieren te ontspannen en zo de vorming van bepaalde rimpels tegen te gaan.

Zweetklieren blokkeren

Lokale injecties met botulinetoxine type A kunnen het transport van signalen  blokkeren tussen de zenuw en de zweetklier die zweet produceert en afvoert. De techniek wordt vooral toegepast bij hyperhidrosis axillaris (overmatige zweetproductie in de oksels).

Deze aanpak is relatief efficiënt, maar er is een minpuntje aan. De effecten zijn tijdelijk, zodat de injecties herhaald moeten worden om het effect te behouden (elke 7 tot 12 maanden voor de oksels en om de 4 tot 6 maanden voor de handen(1)). De behandeling is helaas relatief duur en wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds.

Geschreven door Thomas CoucqHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Hyperhidrosis - Behandelingen - Botulinetoxine tegen hyperhidrosis: in welke gevallen?
Reclame