Begrijpen

Functie van de zweetklieren en van het zweten

De zweetklieren

Zweet wordt geproduceerd door de zweetklieren, dat zijn kleine klieren in de lederhuid. We hebben alles samen twee tot vier miljoen zweetklieren verspreid over ons hele lichaam. Ze worden in twee groepen ingedeeld:

  • Eccriene zweetklieren: die komen over het gehele lichaam voor, maar zijn meer geconcentreerd op de handpalmen, het voorhoofd en de voetzolen. Ze produceren geurloos zweet dat via de huidporiën wordt afgevoerd.
     
  • Apocriene zweetklieren: deze klieren zijn verbonden met een haarzakje en bevinden zich alleen op specifieke plaatsen, zoals de oksels en de navel. In het zweet dat ze produceren, zitten organische molecules die afgebroken worden door bacteriën aan het huidoppervlak en dat geeft de typische zweetgeur. De slechte geurtjes worden nog versterkt door de haartjes die het zweet vasthouden en de huid zo makkelijk week maken. De apocriene klieren worden pas actief in de puberteit.

Zweten: een natuurlijk proces

De hoofdfunctie van zweten is de temperatuur in ons lichaam regelen en die temperatuur op 37° Celsius houden. Ons lichaam produceert van nature warmte, maar als onze inwendige temperatuur stijgt - bijvoorbeeld door een lichamelijke inspanning - wordt het zweetproces in gang gezet om oververhitting te voorkomen. Door te zweten, voert ons lichaam warmte af en werkt het als een soort natuurlijk afkoelingssysteem. Dat proces van temperatuurregeling wordt aangestuurd door de hypothalamus, een bepaalde zone in onze hersenen. De hypothalamus vervult de functie van centrale thermostaat. Als de lichaamstemperatuur stijgt, stuurt hij signalen naar de huid om het zweetproces in gang te zetten.

Geschreven door Thomas CoucqHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Hyperhidrosis - Begrijpen - Functie van de zweetklieren en van het zweten
Reclame