Gebeurt er een systematische screening op kanker van de bovenste lucht- en spijsverteringswegen?
Er gebeurt geen systematische screening bij de risicopopulatie. De opsporing berust meer op individuele initiatieven of bewustmakingsweken, zoals degene die in september georganiseerd worden.
Hoe wordt dit type kanker opgespoord?
Met behulp van een fibroscopie. Er wordt een fibroscoop ingebracht via een neusgat: zo kunnen de bovenste lucht- en ademhalingswegen volledig worden onderzocht. Het gaat om een pijnloos onderzoek waarvoor geen verdoving nodig is. Bepaalde tumoren kunnen evenwel al ontdekt worden door de patiënt te vragen de mond te openen, want soms zijn ze zichtbaar met het blote oog of te voelen in de hals. Zo worden ze soms ontdekt door huisartsen of tandartsen.
Welk nut heeft vroege opsporing?
Momenteel worden dergelijke tumoren meestal vrij laat ontdekt, op een moment dat de tumor lokaal al gevorderd is. Helaas is de prognose omgekeerd evenredig met de uitgebreidheid. Vandaar het nut van bewustmaking voor opsporing.
Bij welke symptomen moeten mensen een arts consulteren?
De belangrijkste klachten zijn aanhoudende pijn bij het slikken, een slechte adem, een massa in de hals - vaak ter hoogte van de lymfeklieren - verandering van de stem, ademhalingsproblemen enz. De symptomen kunnen echter sterk verschillen naargelang van de plaats van de tumor. In alle gevallen is het echter belangrijk om een arts te raadplegen als dergelijke symptomen meer dan drie weken aanhouden.
Wat is de beste preventie tegen hoofd- en halskanker?
Vermijding van risicofactoren zoals consumptie van tabak en alcohol, vooral in combinatie met elkaar.