backtotop

Hoe wordt hoofd- en halskanker behandeld?

Chirurgische behandeling van hoofd- en halskanker

Chirurgische verwijdering van de tumor

Kanker van het hoofd- en halsslijmvlies kan worden behandeld met een klassieke chirurgische ingreep: de tumor wordt met een scalpel verwijderd. Als de tumor zich in een zone bevindt die moeilijk toegankelijk is (bijvoorbeeld in de sinussen), kan de chirurgische behandeling endoscopisch gebeuren, met behulp van een optisch buisje dat voorzien is van chirurgische instrumenten. Het volledige zichtbare deel van de tumor wordt verwijderd, evenals een omliggende zone van gezond weefsel, die als 'veiligheidsmarge' fungeert en die geanalyseerd wordt om na te gaan of alle kankercellen wel degelijk verwijderd zijn.

Mohs micrografische chirurgie

Bij micrografische chirurgie verwijdert de chirurg de zichtbare tumor niet in zijn geheel, maar in opeenvolgende dunne laagjes. Elk verwijderd weefsellaagje wordt ter plaatse onmiddellijk microscopisch onderzocht. Als er nog kankercellen aanwezig zijn aan de rand of in de diepte, wordt de procedure herhaald tot het verwijderde laagje geen enkele kankercel meer bevat en de tumor volledig verwijderd is. Die techniek beperkt de hoeveelheid weefsel die wordt weggehaald, terwijl de tumor toch volledig verwijderd wordt. 

Aanvullende behandeling: chirurgische reconstructie

De chirurgische ingrepen om de tumor te verwijderen, veroorzaken onvermijdelijk verlies van weefsel (huid, vet, spierweefsel enz.), het zogenaamde 'substantieverlies'. Na de ingreep kan men de wond op natuurlijke wijze laten genezen of ze sluiten met hechtingen of een huidtransplantaat. Hoewel chirurgen er alles aan doen om zo veel mogelijk weefsel te sparen, is een chirurgische reconstructie van de geopereerde zone soms noodzakelijk. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij een ingreep op de keelholte of het strottenhoofd.

Geschreven door Cindya IzzarelliHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Hoofd- en halskanker - Behandelingen - Chirurgische behandeling van hoofd- en halskanker
Reclame