backtotop

Behandeling van bloeddruk en complicaties

Hoe de complicaties van hypertensie behandelen?

De complicaties opsporen

Bij de initiële evaluatie van arteriële hypertensie moet aantasting van de ‘eindorganen’ worden opgespoord: dat zijn het hart, de hersenen, de nieren, de slagaders van de benen en de ogen. Ook moeten altijd de cardiovasculaire risicofactoren worden opgespoord (roken, te veel cholesterol, diabetes...). De risicofactoren en de complicaties bepalen de intensiteit van de behandeling van de hypertensie.

Welke onderzoeken bij hypertensie?

Traditioneel worden de volgende onderzoeken uitgevoerd: opsporing van eiwit in de urine, evaluatie van de werking van de nieren, een elektrocardiogram en een bloedafname. Dat zijn eenvoudige onderzoeken. Vaak worden daar de volgende onderzoeken aan toegevoegd: een echografie van het hart en een onderzoek van de oogfundus. In sommige gevallen zal de arts specifiekere onderzoeken aanvragen zoals een radiologisch onderzoek van de nierslagaders via een MRI-scan bijvoorbeeld.

Behandeling van complicaties

De cholesterol kan te hoog blijven ondanks een aanpassing van de voeding. In dat geval kan de arts een geneesmiddel voorschrijven om de cholesterolconcentratie te verlagen. In geval van verhoogd cardiovasculair risico of wanneer de patiënt al een cardiovasculaire aandoening heeft gehad,  zal de arts aspirine in lage dosering voorschrijven. Aspirine kan het bloed vloeibaarder maken en stolselvorming voorkomen.

Geschreven door Dr Jean-Yves HindletHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
Hoge bloeddruk - Behandeling - Hoe de complicaties van hypertensie behandelen?
Reclame