backtotop

Van hiv naar aids: welke gevolgen?

Aidsvirus (hiv): groter risico op depressie

Een courant probleem bij seropositieven

Een hiv-infectie is een chronische ziekte geworden. Zoals elke chronische ziekte, vormt dat een enorme belasting voor de patiënt: de zware behandelingen, de angst voor een achteruitgang van de gezondheidstoestand. Zo blijft de vrees om het virus over te dragen een belangrijke hinderpaal om een normaal leven te leiden. Gelukkig kan men het risico op overdracht van het virus zo goed als tot nul terugbrengen door voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals condoomgebruik en een goed opgevolgde behandeling.

Seropositieve patiënten zijn dan ook vaak depressief. Bovendien zou de kolonisatie van bepaalde cellen van het centrale zenuwstelsel afwijkingen in de hersenen kunnen veroorzaken die de depressie in de hand werken.

Depressie: gevolgen voor de behandeling

Een depressie kan uiteraard invloed hebben op de therapietrouw, en dus op de levenskwaliteit en de levensverwachting van de patiënten. Gevoelens van droefheid, moedeloosheid, sombere gedachten moeten dan ook aan de arts worden gemeld. Een depressie is geen onschuldig fenomeen bij hiv-patiënten, maar een echte ziekte, die goed moet worden behandeld.

Geschreven door Thomas CoucqHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
HIV-AIDS - Follow-up - Aidsvirus (hiv): groter risico op depressie
Reclame
In Video's