backtotop

Van hiv naar aids: welke gevolgen?

Aidsvirus (hiv) en kanker: welke verbanden zijn er?

Opportunistische kankergezwellen

Er bestaan drie opportunistischekankergezwellen. Dat zijn gezwellen die te wijten zijn aan de immunodeficiëntie en die getuigen van een evolutie naar het aidsstadium. Die opportunistische kankergezwellen worden veroorzaakt door virussen:

  • Kaposisarcoom: kanker die zich uit in rode, purperen en/of zwarte vlekken op de huid.
  • Non-hodgkinlymfoom: kanker van de lymfeklieren, die gedurende het hele verloop van de hiv-infectie kan optreden, ongeacht het aantal CD4-cellen.
  • Baarmoederhalskanker ...

Niet-opportunistische kankergezwellen

Niet-opportunistische kankergezwellen komen steeds vaker voor bij seropositieve patiënten. De levensverwachting van seropositieve patiënten is nu immers bijna normaal geworden. Ze hebben dus de tijd om andere kankergezwellen te ontwikkelen: longkanker, aarskanker ... Het risico op niet-opportunistische kankergezwellen zou tweemaal hoger zijn bij de seropositieve bevolking dan bij de niet-geïnfecteerde populatie.

Deze kankergezwellen zijn vaak te wijten aan dezelfde risicofactoren als in de algemene bevolking. Roken is dus vijand nummer één.

Een andere verklaring is dat het immuunsysteem van de slijmvliezen (longen, aars ...) toch niet volledig herstelt als de virale belasting in het bloed onmeetbaar laag is geworden. Deze immuniteit beschermt tegen kankerverwekkende agressies en elimineert eventuele kankercellen.

Geschreven door Thomas CoucqHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
HIV-AIDS - Follow-up - Aidsvirus (hiv) en kanker: welke verbanden zijn er?
Reclame
In Video's