backtotop

Van hiv naar aids: welke gevolgen?

Aidsvirus (hiv) en cognitieve functiestoornissen

Cognitieve functiestoornissen

Het hiv is een 'neurotroop' virus: het koloniseert het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) in een zeer vroeg stadium. Toen er nog geen antiretrovirale middelen bestonden, ontwikkelden de patiënten vaak een vroege dementie, die leek op de ziekte van Alzheimer.

Het virus kan nog steeds cognitievefunctiestoornissen veroorzaken. Ze zijn veel lichter dan vroeger, maar hebben toch nog een invloed op dagelijkse activiteiten: vergeten, stoornissen van het kortetermijngeheugen, concentratiestoornissen ...

Hoe kunnen we de diagnose stellen?

Het kan erg moeilijk zijn een diagnose te stellen van stoornissen van de cognitieve functies als gevolg van een hiv-infectie. Het bestaan van symptomen volstaat niet om met zekerheid te stellen dat er dergelijke stoornissen zijn. Er moeten dus aanvullende onderzoeken worden uitgevoerd om een zekerheidsdiagnose te stellen: een ruggenmergpunctie om het virus in het centrale zenuwstelsel op te sporen, een MRI (beeldvorming door kernspintomografie) van de hersenen, tests van de cognitieve functies... Deze tests worden uitgevoerd door gespecialiseerde psychologen. Daarbij worden bijvoorbeeld het geheugen en het vermogen tot planning en organisatie getest.

Geschreven door Thomas Coucqvolgend hoofdstuk lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
HIV-AIDS - Follow-up - Aidsvirus (hiv) en cognitieve functiestoornissen
Reclame
In Video's