backtotop

Welke onderzoeken om hiv op te sporen en op te volgen?

Evaluatie van de besmetting met aids (hiv)

Iemand vertellen dat hij besmet is met hiv

Psychologische ondersteuning van de patiënt is essentieel als de diagnose hiv-infectie wordt gesteld. Absolute vertrouwelijkheid moet worden verzekerd opdat de patiënt vertrouwen heeft in de medische wereld. De patiënt moet begrijpen dat de situatie betrekking heeft op zijn eigen gezondheid, maar ook op die van de persoon die hem het virus heeft gegeven, en de partners met wie hij eventueel onveilig heeft gevreeën.

De virale belasting meten

Een van de eerste laboratoriumtests in geval van een positieve diagnose is de meting van de virale belasting: het aantal kopieën van het virus in één milliliter plasma (het vloeibare gedeelte van het bloed).

Dat gegeven is een goede indicator van de mate van replicatie (vermenigvuldiging) van het virus. Op grond van de virale belasting kan de arts ook het risico op snelle voortgang naar immunodepressie inschatten, en de respons op de behandeling evalueren. Na één maand behandeling met antivirale middelen daalt de virale belasting met factor 100. De virale belasting is onmeetbaar laag als er minder dan 40 kopieën per milliliter zijn. De replicatie van het virus is onder controle en het risico op overdracht van het virus is dan ook sterk afgenomen.

Het aantal CD4-cellen

Het aantal CD4-cellen weerspiegelt de toestand van het immuunsysteem van een seropositieve patiënt. Het is een essentiële factor om te beoordelen of een antivirale behandeling moet worden gestart. In het algemeen wordt een behandeling voorgesteld aan personen met hiv als het aantal CD4-cellen minder dan 500/mm³ bedraagt. Beneden 350 CD4-cellen/mm³ is een behandeling echter dringend nodig.

Geschreven door Thomas CoucqHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
HIV-AIDS - Diagnose - Evaluatie van de besmetting met aids (hiv)
Reclame
In Video's