backtotop

Behandeling aids evolueert voortdurend

Opportunistische aandoeningen: overgang naar het aidsstadium

Aids: aandoeningen die te wijten zijn aan de immunodepressie

Opportunistische aandoeningen ontstaan als het immuunsysteem verzwakt is. Het lichaam kan de infecties niet meer aan die het normaal gemakkelijk kan bestrijden. Die aandoeningen kenmerken het aidsstadium. Maar aids kan men vermijden dankzij een vroegtijdige opsporing en een aangepaste behandeling!

Enkele voorbeelden:

  • Het Kaposisarcoom: een kanker die meestal de huid aantast en soms het spijsverteringskanaal en de longen. Een Kaposisarcoom veroorzaakt blauwe of purperen letsels. Dit type kanker komt ook voor bij patiënten bij wie het immuunsysteem is onderdrukt, bijvoorbeeld na een transplantatie.
  • Cytomegalievirusinfectie: deze infectie veroorzaakt allerhande problemen naargelang van de plaats waar het virus toeslaat: ademhalingsproblemen bij aantasting van de longen, blindheid bij aantasting van de ogen …
  • Een pneumonie door Pneumocystis jiroveci: een opportunistische infectie, die meestal het aidsstadium aankondigt bij seropositieve patiënten. In België is het de voornaamste opportunistische infectie (38% van de gevallen).
Behandeling van opportunistische aandoeningen bij aids

Opportunistische aandoeningen moeten geval per geval worden behandeld. De behandeling van dergelijke aandoeningen kan vrij ingewikkeld zijn. Sommige zijn gemakkelijk te behandelen, andere zijn dodelijk en kunnen definitieve handicaps veroorzaken: verlamming, blindheid … In geval van een opportunistische aandoening wordt een antiretrovirale behandeling gestart, tegelijk of soms na genezing van die aandoening.

Geschreven door Thomas CoucqHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
HIV-AIDS - Behandeling - Opportunistische aandoeningen: overgang naar het aidsstadium
Reclame
In Video's