backtotop

Wat is hiv en hoe wordt het overgedragen?

Wat zijn hiv en aids?

Van hiv tot aids

Het hiv, het humane immunodeficiëntievirus, valt het immuunsysteem aan. Het veroorzaakt een immunodepressie, een verzwakking van het immuunsysteem. Het lichaam is daardoor niet meer goed beschermd: het slaagt er niet meer in om zich te verdedigen tegen ziektes waar het normaal geen moeite mee heeft. Het optreden van aandoeningen die typisch zijn voor een toestand van immunodepressie, markeert de evolutie van seropositiviteit naar het ziektestadium: aids (acquired immunodeficiency syndrome).

Hiv valt het immuunsysteem aan

Het hiv bouwt zijn genetische patrimonium in dat van de geïnfecteerde cel in. Het transformeert zijn RNA in DNA door middel van het reverse transcriptase. Vervolgens bouwt het virus dat DNA in dat van een gastheercel in, dankzij het enzym integrase. De geïnfecteerde cellen kunnen dan zelf grote hoeveelheden virussen produceren, die op hun beurt andere cellen gaan infecteren. Sommige cellen dienen als reservoir voor hiv.

Hiv: aantasting van de witte bloedcellen

Het hiv infecteert hoofdzakelijk de CD4-cellen (T4-lymfocyten), een type witte bloedcel dat essentieel is voor het immuunsysteem. Dagelijks worden miljoenen CD4-cellen vernietigd. Het lichaam slaagt er eerst nog in om ze te vervangen, maar dat duurt maar een tijdje. Uiteindelijk geraakt het immuunsysteem uitgeput.

Geschreven door Thomas CoucqHet volgende artikel lezen

Reclame
Om medisch nieuws te volgen, abonneer u op de MediPedia nieuwsbrief.
HIV-AIDS - Begrijpen - Wat zijn hiv en aids?
Reclame
In Video's