backtotop
Nieuws
Wereldaidsdag: meer aandacht

Wereldaidsdag: meer aandacht

Woensdag 1 december is het wereldaidsdag. In Brussel vinden die dag de belangrijkste acties plaats: sensibiliseringsacties, een solidariteitsmars, videoprojecties in het Centraal Station...

Reclame

Nog nooit zoveel nieuwe diagnoses

Elke dag drie nieuwe besmettingen met hiv in België: een indrukwekkend cijfer. Aids blijkt in ons land nog steeds niet op zijn retour. Meer, het aantal nieuwe hiv-besmettingen neemt zelfs toe. Nooit werden er zoveel nieuwe diagnoses gesteld als in 2009.
Bij Belgen werd 88% van de nieuwe diagnoses gesteld bij mannen. In ruim acht op de tien gevallen gebeurde de overdracht waarschijnlijk via homoseksuele contacten. "De belangrijkste reden daarvoor is wellicht dat er meer mannen met hiv binnen een relatief kleine groep voorkomen", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv.

Meer aandacht voor aids

Op wereldaidsdag wordt er meer aandacht gevraagd voor aids en hiv. "We roepen op tot meer solidariteit", zegt Boris Cruyssaert. "In België is het vandaag nog steeds moeilijk om te zeggen dat je besmet bent, zelfs onder homo's. Meer solidariteit kan trouwens ook helpen bij de preventie: wie besmet is, zal dat sneller durven aankaarten bij seksuele contacten."

Sensibiliseringsacties in de Brusselse metro

Op 1 december zullen vanaf 8 uur 's morgens acties gevoerd worden in de Brusselse trein- en metrostations. Vrijwilligers zullen de voorbijgangers voorstellen het rode lintje op te spelden als teken van solidariteit. Een ontmoeting die ook de mogelijkheid zal bieden om vragen te stellen over hiv.

Grote videoprojectie aan het Centraal Station vanaf 16 uur

Van 16 tot 19 uur vinden de acties plaats in de omgeving van het Centraal Station. Op de gevel van het station zal een videoprojectie vertoond worden met boodschappen tegen de discriminatie van seropositieve mensen. Op het programma staan ook dj-optredens, vuurspuwers, live painting, een tentoonstelling...

Eerbetoon op de Grote Markt

Om 19 uur start de traditionele solidariteitsmars op het Europakruispunt. De optocht doet vervolgens de straten van Brussel aan alvorens het Stadhuis te bereiken. De solidariteitsquilts en bijhorende boodschappen zullen opengeplooid worden ter nagedachtenis van iedereen die overleden is aan de gevolgen van aids.

Solidariteitsacties in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen zullen sensibiliseringsacties gevoerd worden. Tentoonstellingen, straatacties, symposia en concerten zullen georganiseerd worden in Antwerpen, Gent en Turnhout. Het rode lintje, het symbool van de aidspreventie, zal eveneens op talrijke plaatsen in het land aan voorbijgangers uitgedeeld worden.


Klik hier voor meer informatie.

Lees meer over HIV-AIDS
Reclame
Gerelateerde artikels
Hoe wordt het aidsvirus (hiv) overgedragen?

Hiv: overdracht via geslachtsbetrekkingen Het virus wordt vooral (…)

HIV-AIDS - Begrijpen - Hoe wordt het aidsvirus (hiv) overgedragen?
Aids in België: enkele cijfers

Het aantal hiv-infecties neemt toe ? Sinds de jaren (…)

HIV-AIDS - Begrijpen - Aids in België: enkele cijfers
In Video's