backtotop
Nieuws
Unity: een gids die hiv-patiënten helpt om in alle openheid te praten met hun arts

Unity: een gids die hiv-patiënten helpt om in alle openheid te praten met hun arts

Hiv-patiënten zijn vaak bezorgd over de gevolgen die de ziekte heeft op hun dagelijks leven, maar erover praten is allesbehalve vanzelfsprekend. De digitale en interactieve tool Unity helpt hen om toch die stap te zetten.

Reclame

In het ziekenhuis worden seropositieve mensen opgevolgd door een hiv-arts en een team van paramedici – psycholoog, diëtist(e), hiv-verpleegkundige... Zij informeren hiv-patiënten vooral over de medische dimensie van hun ziekte. Maar soms hebben de patiënten ook de behoefte om het te hebben over hun dagelijkse bezorgdheden: hun sociale situatie, job en levenswijze.

Unity, een gebruiksvriendelijke vragenlijst

Veel seropositieve mensen vinden het erg moeilijk om te praten over hun ziekte en de gevolgen ervan op hun dagelijks leven, zelfs met hun arts. De digitale tool Unity kan daarbij helpen. De tool bestaat in de eerste plaats uit een vragenlijst, die patiënten thuis online kunnen invullen, maar ook net voor een consultatie in het ziekenhuis. Normaal duurt het invullen maar 10 minuten.

De tool peilt concreet naar de invloed van de ziekte op vier domeinen van het persoonlijk leven: gevoelsleven, sociaal en familieleven, beroepsleven en seksleven. Door standaardantwoorden en emoticons te selecteren, kunnen patiënten op een eenvoudige manier aangeven waar ze mee worstelen. Ze kunnen daarna een samenvatting afdrukken, een zogenaamde gespreksgids, die de communicatie met de zorgprofessionals stroomlijnt. Op die manier worden gevoelige thema’s gemakkelijker bespreekbaar. Zelfs bij patiënten die al jaren in behandeling zijn, kunnen zo nieuwe kwesties naar boven komen.

Beter afgestemde zorg

De gegevens kunnen ook gebruikt worden bij multidisciplinaire besprekingen van het zorgteam, dat indien nodig bepaalde acties kan ondernemen. Zo wordt de behandeling optimaal afgestemd op de persoonlijke situatie van de patiënt, met maximale aandacht voor zijn levenskwaliteit en welzijn.

Unity maakt het dus mogelijk om tijdens de consultatie af te stappen van het louter medische aspect. Hierdoor voelen patiënten zich meer gesteund door de gezondheidsprofessionals bij het omgaan met hun ziekte.

Lees meer over HIV-AIDS
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat is het doel van de behandeling van aids?

Er bestaat geen curatieve behandeling voor een besmetting met het (…)

HIV-AIDS - Behandeling - Wat is het doel van de behandeling van aids?
Antiretrovirale middelen tegen aids

Tritherapie Een tritherapie is een combinatie van drie antivirale (…)

HIV-AIDS - Behandeling - Antiretrovirale middelen tegen aids
In Video's