backtotop
Nieuws
Seropositief en depressief?

Seropositief en depressief?

Een hiv-infectie is een chronische ziekte geworden. De constante druk die ermee gepaard gaat, ligt vaak aan de basis van een depressie. Gelukkig bestaan er oplossingen.

Reclame

Aids is een chronische ziekte

Sinds tritherapieën beschikbaar zijn (1996), is een hiv-infectie een chronische ziekte geworden. Men is erin geslaagd de levensduur van de patiënten aanzienlijk te verlengen, maar tegelijkertijd zijn andere problemen ontstaan. Men gaat er bijvoorbeeld van uit dat 15 tot 20% van de patiënten op een bepaald ogenblik in een depressieve episode terechtkomt.

Depressie: diverse oorzaken

Ook al is de hiv-infectie onder controle, ze is en blijft ongeneeslijk. Het gaat dus om een ziekte van lange duur. De zware behandelingen, de angst dat de gezondheidstoestand achteruitgaat, de vooroordelen, de moeilijkheid om intieme relaties op te bouwen... Deze factoren wegen zwaar door op de schouders van alle seropositieven.

Hiv en depressie: de behandeling in gevaar

Een depressie heeft wel gevolgen voor de evolutie van de ziekte. Het belangrijkste risico is de therapeutische onnauwkeurigheid, waarbij de patiënt zijn medicatie niet meer of niet meer op de juiste manier neemt. Er wordt aangenomen dat de behandeling voor minimaal 80% moet gevolgd worden om doeltreffend te zijn. Een slechte opvolging van de behandeling stelt het virus bloot aan te lage medicatieconcentraties om replicatie te verhinderen. Het gevolg hiervan is de ontwikkeling van virusstammen die resistent zijn tegen de behandeling. Sommige antivirale middelen zijn bijgevolg niet meer doeltreffend zodat de behandeling gewijzigd moet worden.

De symptomen van depressie

Zwarte gedachten, slaapstoornissen, geheugenverlies, concentratiemoeilijkheden, lusteloosheid, gebrek aan motivatie? Deze symptomen moeten uw aandacht trekken en u moet er uw arts over aanspreken. U mag ook iemand raadplegen van het team van het referentiecentrum waar u regelmatig naartoe gaat. Een depressie mag niet te lichtzinnig opgenomen worden.

Doeltreffende behandelingen

De referentiecentra bieden een multidisciplinaire behandeling aan. Wanneer een depressie gediagnosticeerd wordt, kan een behandeling in samenwerking met de psycholoog of psychiater van het team worden opgestart. Deze opvolging, alsook een behandeling met antidepressiva leiden tot zeer goede resultaten, die vergelijkbaar zijn met de resultaten die vastgesteld worden in de algemene bevolking. Tot slot nog dit: de meeste antidepressiva zijn volledig compatibel met de antiretrovirale middelen.

Lees meer over HIV-AIDS
Reclame
Gerelateerde artikels
De moeilijkheden bij het opsporen van het aidsvirus (hiv)

Hiv-test: zes weken na de risicosituatie De screening op het (…)

HIV-AIDS - Diagnose - De moeilijkheden bij het opsporen van het aidsvirus (hiv)
Evaluatie van de besmetting met aids (hiv)

Iemand vertellen dat hij besmet is met hiv Psychologische ondersteuning van de (…)

HIV-AIDS - Diagnose - Evaluatie van de besmetting met aids (hiv)
In Video's