backtotop
Nieuws
Recreatieve drugs en hiv: welke effecten op de therapietrouw?

Recreatieve drugs en hiv: welke effecten op de therapietrouw?

Bij seropositieve patiënten kan het gebruik van recreatieve drugs gepaard gaan met een verminderde therapietrouw. De oorzaak? Onder meer de vrees voor mogelijke interacties tussen de behandeling en de drugs. Een woordje uitleg.

Reclame

Recreatieve drugs, een risico

Jongeren nemen steeds vaker ecstasy, GHB, cocaïne, crystal meth en andere drugs. In België is het aantal mannen die seksuele relaties onderhouden met andere mannen en meer dan twee verschillende drugs gebruiken tussen 2011 en 2014 gestegen van 12% tot 28%. En dat voornamelijk in het kader van seksuele relaties onder het effect van drugs, doorgaans 'chemsex' genoemd. Gevolg van dat type gedrag bij seropositieve patiënten? Een toename van het risico op:

  • hiv-overdracht,
  • interactie tussen geneesmiddelen,
  • verminderde therapietrouw.

Drugs en geneesmiddelen: een gevaarlijke cocktail

Het gelijktijdig nemen van verschillende geneesmiddelen kan interactierisico's inhouden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van drugs in combinatie met een medicamenteuze behandeling. Antiretrovirale geneesmiddelen vormen hierop geen uitzondering: het risico op bijwerkingen en een overdosis is reëel als ze gecombineerd worden met drugs.

Verminderde therapietrouw

Maar dat is niet alles! Druggebruik gaat eveneens gepaard met verminderde therapietrouw, een gedrag dat de gezondheid kan schaden.

Meer specifiek loopt een drugsgebruiker vier keer meer kans om zijn behandeling niet goed te volgen dan een persoon die geen drugs gebruikt. Die verminderde therapietrouw wordt verklaard door twee fenomenen:

  • onder invloed van drugs vergeten patiënten gewoon om hun behandeling te nemen. We stellen trouwens vast dat de periodes van verminderde therapietrouw nauw verbonden zijn met de momenten waarop actief drugs worden geconsumeerd;
  • de kennis van de interactierisico's zet bepaalde seropositieve patiënten ertoe aan om hun medicatie doelbewust niet te nemen als ze plannen om recreatieve drugs te gebruiken. Dat geldt voor 35% van de actieve drugsgebruikers. Dat gedrag wordt eveneens vastgesteld met betrekking tot alcohol.

Drugs en hiv: een risico op resistentie tegen de behandeling

Een neveneffect van de verminderde therapietrouw is een verhoogd risico op de resistentie tegen de behandeling. Als de antiretrovirale behandeling slecht wordt gevolgd, kan het virus zich immers opnieuw verspreiden en beginnen te muteren, en resistentie ontwikkelen tegen de moleculen van de tritherapie. Het risico is dus reëel dat de behandeling ondoeltreffend wordt.

Lees meer over HIV-AIDS
Reclame
Gerelateerde artikels
Antiretrovirale middelen tegen aids

Tritherapie Een tritherapie is een combinatie van drie antivirale (…)

HIV-AIDS - Behandeling - Antiretrovirale middelen tegen aids
Opportunistische aandoeningen: overgang naar het aidsstadium

Aids: aandoeningen die te wijten zijn aan de immunodepressie (…)

HIV-AIDS - Behandeling - Opportunistische aandoeningen: overgang naar het aidsstadium
In Video's