backtotop
Nieuws
 Mensen met HIV lopen Antwerp 10 Miles

Mensen met HIV lopen Antwerp 10 Miles

Op 17 april zal de Antwerp 10 Miles opnieuw plaatsvinden, één van de grootste sportmanifestaties van het land. Aan de start ook een twintigtal mensen met HIV, klaargestoomd door Sensoa.

Reclame

Sensoa organiseert HIV Run

Sensoa is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid en HIV. Al voor de tweede keer helpt het centrum mensen met hiv zich voor te bereiden op de 10 Miles, en dat onder de naam HIV Run. Zo kregen een twintigtal seropositieve mensen de voorbije maanden een persoonlijk trainingsschema om de 10 Miles uit te kunnen lopen, aangevuld met gezamenlijke trainingen en infomomenten.

Taboe rond hiv doorbreken

Met de HIV Run heeft Sensoa twee grote bedoelingen, legt Patrick Reyntiens uit. “Enerzijds willen we hiv bespreekbaar maken. Dankzij de medische vooruitgang van de laatste 10 jaar is HIV niet langer een dodelijke, maar een chronische ziekte. Toch blijft het taboe rond hiv en aids enorm groot, en daar willen we met onze aanwezigheid op de 10 Miles iets aan doen.”

Lichaam sterker maken

De tweede boodschap van HIV Run is gericht naar mensen met hiv zelf. Inspanningsfysioloog Johan Roeykens van het UZ Antwerpen legt uit. “Lichaamsbeweging is voor iedereen goed, ook voor mensen met hiv. Regelmatig sporten maakt het lichaam namelijk sterker en fitter. Mensen met hiv moeten enkel iets voorzichtiger trainen. Zeker voor de beginnende lopers onder hen is een lage intensiteit en een trage opbouw aanbevolen zodat ze hun immuunsysteem niet overbelasten.”

Steun met een T-shirt

Sympathisanten kunnen HIV Run ondersteunen door een T-shirt te kopen (10 euro) en zelf al dan niet mee te lopen. De T-shirts zijn op voorhand verkrijgbaar bij Sensoa, Kipdorpvest 48a in Antwerpen, of de dag zelf op de stand van Sensoa bij de start van de 10 Miles.

Patrick Reyntiens die zelf al vijfentwintig jaar hiv heeft, loopt ook mee op 17 april. “Vorig jaar hebben we veel positieve reacties gekregen, vanuit de medische wereld, maar ook van medelopers en toeschouwers. Op de vorige editie liepen er een dertigtal mensen in T-shirts van HIV Run rond. Mochten we dit jaar de 50 halen, zou ik dik tevreden zijn”, besluit hij.

Lees meer over HIV-AIDS
Reclame
Gerelateerde artikels
Opportunistische aandoeningen: overgang naar het aidsstadium

Aids: aandoeningen die te wijten zijn aan de immunodepressie (…)

HIV-AIDS - Behandeling - Opportunistische aandoeningen: overgang naar het aidsstadium
Antiretrovirale middelen tegen aids

Tritherapie Een tritherapie is een combinatie van drie antivirale (…)

HIV-AIDS - Behandeling - Antiretrovirale middelen tegen aids
In Video's