backtotop
Nieuws
HIV en overgewicht: een verhoogd risico op een hartinfarct

HIV en overgewicht: een verhoogd risico op een hartinfarct

Hartinfarcten, cerebrovasculaire accidenten… Wanneer een hiv-infectie gepaard gaat met abdominale obesitas, stijgt het cardiovasculaire risico aanzienlijk. Gelukkig bestaan er oplossingen!

Reclame

Een hartinfarct, een cerebrovasculair accident (CVA)… Het verhoogde risico op cardiovasculaire problemen is een bijkomende last voor seropositieve mensen. De specialisten zijn tegenwoordig goed op de hoogte van dit verschijnsel, maar dat is niet altijd het geval geweest. Een tiental jaar geleden, werd dit verhoogde risico uitsluitend toegeschreven aan het nemen van sommige geneesmiddelen, onder meer de protease-inhibitoren, een van de therapeutische klassen waaruit de tritherapie kan bestaan. De werkelijkheid is in feite niet zo eenvoudig.

HIV: een verhoogd cardiovasculair risico

Sommige geneesmiddelenklassen spelen een rol bij de verhoging van het cardiovasculaire risico. Deze geneesmiddelen van de eerste generatie worden echter steeds minder vaak gebruikt in tritherapieën. Het ziet er nu naar uit dat het hiv-virus zelf zou leiden tot het verhoogde cardiovasculaire risico. Ten gevolge van de SMART-studie, stelden de onderzoekers in 2006 trouwens vast dat de risico's op een hartinfarct of op een CVA aanzienlijk stijgen wanneer de tritherapie onderbroken wordt.

'Traditionele' risicofactoren

Wie seropositief is, heeft dus een hoger cardiovasculair risico. Daar komen nog een aantal 'traditionele' risicofactoren bij, zoals roken, eerdere hartproblemen en een te grote buikomtrek (abdominale obesitas). Deze factoren leiden dan ook tot een aanzienlijke stijging van het risico. Een voorbeeld: in sommige gevallen (1) leidt een buikomtrek groter dan 110 cm bijna tot een verdubbeling van het sterfterisico ten gevolge van een cardiovasculaire aandoening. Welnu, tritherapieën kunnen een belangrijke gewichtstoename veroorzaken en uiteindelijk bij de patiënten leiden tot abdominale obesitas. Dankzij de nieuwe behandelingen komt dit fenomeen tegenwoordig minder vaak voor, maar het bestaat nog steeds.

Concrete oplossingen?

Er bestaan oplossingen om te strijden tegen deze aanzienlijke stijging van het cardiovasculaire risico. Stoppen met roken en in geval van overgewicht gewicht verliezen, zijn absolute musts. De diëtisten van het aidsreferentiecentrum kunnen seropositieve patiënten helpen om hun voeding beter te controleren en om hun doelstellingen te bereiken. Regelmatig aan sport doen is eveneens sterk aan te raden in de strijd tegen overgewicht en het verhoogde cardiovasculaire risico.

(1) Eric J. Jacobs et al. Waist circumference and all-cause mortality in a large US cohort. Arch Intern Med. Vol. 170, n°15, aug 9/23, 2010.

Lees meer over HIV-AIDS
Reclame
Gerelateerde artikels
Aids in België: enkele cijfers

Het aantal hiv-infecties neemt toe ? Sinds de jaren (…)

HIV-AIDS - Begrijpen - Aids in België: enkele cijfers
Hoe wordt het aidsvirus (hiv) overgedragen?

Hiv: overdracht via geslachtsbetrekkingen Het virus wordt vooral (…)

HIV-AIDS - Begrijpen - Hoe wordt het aidsvirus (hiv) overgedragen?
In Video's