backtotop
Nieuws
Hiv: de medicatie goed innemen

Hiv: de medicatie goed innemen

Een goede therapietrouw houdt in dat de patiënt de voorgeschreven medicatie precies inneemt zoals voorgeschreven: de juiste hoeveelheid, op de juiste tijdstippen … Therapietrouw is een conditio sine qua non voor de succesvolle behandeling van een hiv-infectie.

Reclame

Hiv-infectie, een chronische ziekte

Er bestaat nog geen geneesmiddel dat een hiv-infectie kan genezen. De huidige geneesmiddelen verlagen de virale belasting (de hoeveelheid virussen in het bloed) en remmen zo de ziekteprogressie af. Een hiv-infectie is een chronische ziekte geworden, die levenslang moet worden behandeld. De behandeling kan maar werken als ze stipt wordt nageleefd: u moet de tabletten elke dag innemen, op de juiste tijdstippen en zoals aangegeven door het medische team. Een goede therapietrouw is immers fundamenteel voor een efficiënte behandeling en dus voor een optimale werking van uw immuunsysteem.

95% therapietrouw

Dat is het doel dat de artsen bij de meeste patiënten nastreven. In de praktijk komt dat neer op minder dan twee fouten (vergeten, te late inname…) per maand van een geneesmiddel dat eenmaal per dag wordt ingenomen. Meerdere factoren kunnen een goede therapietrouw in de weg staan:

  • bijwerkingen (misselijkheid, diarree, hoofdpijn, slaapstoornissen…)
  • uw levenswijze.

Daarom moet de arts altijd een behandeling op maat voorschrijven, opdat de patiënt zijn behandeling stipt zou naleven.

Twee gevolgen van een slechte therapietrouw

Een slechte therapietrouw kan tot gevolg hebben dat de behandeling mislukt, en wel om twee grote redenen:

  • persisterende vermenigvuldiging van het virus. Het virus blijft zich vermenigvuldigen, waardoor de virale belasting (het aantal virussen in het bloed) stijgt. We spreken dan van ‘virale rebound’. Doordat de virale belasting in het lichaam stijgt, daalt de immuniteit, waardoor het risico op ontwikkeling van opportunistische aandoeningen en infecties toeneemt. Ook neemt het risico op overdracht van het virus toe.
  • Het optreden van resistentie tegen de medicatie: als gevolg van een daling van de concentratie van de antivirale middelen in het lichaam kan het virus mutaties ontwikkelen en zo een therapieresistente hiv-stam vormen.

Waakzaamheid op lange termijn

U moet uw medicatie tegen hiv elke dag innemen, levenslang. Op lange termijn kunnen die geneesmiddelen bijwerkingen hebben. De huidige geneesmiddelen veroorzaken echter minder vaak bijwerkingen, en die kunnen beter worden opgevangen. Daarom zal de specialist in infectieziekten regelmatig de toestand van uw lever, nieren en beenderen onderzoeken. U loopt ook een hoger risico om suikerziekte, een hartziekte, een verhoogde bloeddruk of een beroerte te ontwikkelen. Daarom zal de specialist ook regelmatig uw cholesterolconcentratie en bloedglucosewaarde controleren.

Opletten voor wisselwerkingen

Gelijktijdige inname van meerdere geneesmiddelen kan interacties veroorzaken die de werkzaamheid van uw behandeling kunnen verminderen. Zo kunnen geneesmiddelen tegen erectiestoornissen, antihistaminica en bepaalde geneesmiddelen tegen astma in wisselwerking treden met geneesmiddelen tegen hiv. Voor u een geneesmiddel inneemt, moet u dus altijd het advies vragen van de specialist in infectieziekten, ook als het gaat om een geneesmiddel dat u zonder voorschrift kunt verkrijgen.

Enkele tips voor een betere adherentie

Enkele tips die u kunnen helpen om uw geneesmiddelen niet te vergeten:

  • Leg uw geneesmiddelen altijd op dezelfde plaats
  • Installeer een automatisch waarschuwingssignaal op uw gsm/smartphone of computer
  • Gebruik een pillendoosje met meerdere compartimenten
  • Houd in het oog of uw medicatievoorraad niet opraakt.
Lees meer over HIV-AIDS
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn hiv en aids?

Van hiv tot aids Het hiv, het humane immunodeficiëntievirus, valt het (…)

HIV-AIDS - Begrijpen - Wat zijn hiv en aids?
Seropositief en aids

Iemand die drager is van het hiv, is seropositief. We onderscheiden (…)

HIV-AIDS - Begrijpen - Seropositief en aids
In Video's