backtotop
Nieuws
Aids en kinderwens: waarom niet?

Aids en kinderwens: waarom niet?

U heeft hiv en u wil kinderen? Deze droom is perfect mogelijk, op voorwaarde dat u van begin tot einde goed gevolgd wordt.

Reclame

Seropositieve moeder: beperk de risico's voor het kind

Een kind verwekken wanneer men aids heeft, is dat onverstandig? Neen, tenminste als u zich laat helpen en begeleiden. Zonder die begeleiding bedraagt het risico op overdracht van het aidsvirus van de moeder op het kind zowat 20%. Russische roulette dus! Gelukkig hebben infectiologen een procedure op punt gesteld die het risicopercentage tot minder dan 2% terugbrengt (1). Enige voorwaarde is dat er absoluut niet van de procedure wordt afgeweken.

Antiretrovirale behandeling voor de moeder

Om de overdracht van het hiv-virus van de moeder op het kind te vermijden, is het van het allergrootste belang dat de moeder onder antiretrovirale behandeling staat. Waarom? Om de virale last, d.w.z. de hoeveelheid virus in het bloed, zo laag mogelijk te krijgen. De behandeling is gelukkig niet schadelijk voor het kind, met uitzondering van drie medicijnen die meer risico’s inhouden (2). Als u verneemt dat u zwanger bent, raadpleeg dan uw infectioloog zo snel mogelijk. Hij zal samen met u zien of u de behandeling moet stoppen. Stop vooral niet meteen en plots met uw behandeling. Uw virale last zou pijlsnel de hoogte ingaan en daarmee ook het risico van overdracht van het aidsvirus op uw baby!

Hulp bij de bevalling en geen borstvoeding

Rekening houdend met de talrijke contactzones tijdens de bevalling, zullen de artsen het gebruik van de verlostang vermijden om het risico op wondjes te beperken en ze zullen de baby onmiddellijk wassen. Als de virale last van de moeder niet laag genoeg is op het ogenblik van de bevalling, zal het team waarschijnlijk overgaan tot een keizersnede. Borstvoeding is jammer genoeg uitgesloten omdat de melk drager zou zijn van het virus.

Preventieve behandeling voor de baby

Vanaf de geboorte krijgt de baby een antiretrovirale siroop toegediend, en dat gedurende zes weken. Het is daarmee de bedoeling om in geval van besmetting de kans op verspreiding van het virus te beperken. Voor de leeftijd van 18 maanden, kan men onmogelijk met zekerheid weten of de baby al dan niet besmet is met het virus. De klassieke screeningtests worden tot die leeftijd 'vervalst' omdat de baby drager is van de antistoffen van de moeder. Een test waarbij in het bloed naar het virus wordt gezocht, kan niettemin vanaf de leeftijd van zes weken een eerste aanwijzing geven. De gevallen waarbij baby's besmet zijn, zijn vaak te wijten aan het niet naleven van deze procedure. Als u een kinderwens hebt, wacht dan niet langer om erover te praten: uw infectioloog staat altijd klaar om u te adviseren.

Seropositieve vader: beperk de risico's voor de moeder

Als vader loopt u geen risico om het hiv-virus aan uw kind over te dragen. Maar u kunt het virus wel overdragen aan uw partner als u een onbeschermd seksueel contact hebt om een kind te verwekken. Neem dus geen ondoordachte risico's. Er bestaan hier oplossingen voor: sommige diensten bieden medische hulp bij de voortplanting aan. Deze hulp komt eigenlijk neer op het 'wassen' van het sperma. Dit is een middel om het risico op overdracht op de moeder te verlagen, maar niet om het uit te sluiten. Daarom zal het medische team u ook voorstellen te kiezen voor een spermadonor of te opteren voor adoptie.

(1) Sturt AS, Dokubo EK, Sint TT. Antiretroviral therapy (ART) for treating HIV infection in ART-eligible pregnant women. Cochrane Database Syst Rev. 2010 Mar 17;(3):CD008440.

(2) Watts DH. Treating HIV during pregnancy: an update on safety issues. Drug Safety. 2006;29(6):467-90.

Lees meer over HIV-AIDS
Reclame
Gerelateerde artikels
Opportunistische aandoeningen: overgang naar het aidsstadium

Aids: aandoeningen die te wijten zijn aan de immunodepressie (…)

HIV-AIDS - Behandeling - Opportunistische aandoeningen: overgang naar het aidsstadium
Antiretrovirale middelen tegen aids

Tritherapie Een tritherapie is een combinatie van drie antivirale (…)

HIV-AIDS - Behandeling - Antiretrovirale middelen tegen aids
In Video's