backtotop
Nieuws
Aids, een ziekte in (r)evolutie

Aids, een ziekte in (r)evolutie

Aids was lange tijd hèt onderwerp van gesprek. Vandaag blijft het aantal hiv-infecties nog steeds stijgen, toch boezemt de ziekte geen angst meer in. Terecht?

Reclame

Aids, een complexe ziekte

Aids? In de jaren tachtig en negentig stond aids bekend als het letterwoord voor een vreselijk monster, een feilloze killer. Nu lijkt de killer uitgeput en op zijn retour. Je sterft niet meer aan aids... Maar dat klopt niet. De aidssterfte mag dan sterk gedaald zijn, je kunt er nog altijd aan doodgaan. Bovendien kunnen hiv en aids niet worden teruggebracht tot de simplistische stelling 'je sterft eraan, je sterft er niet aan'. Als we in die termen gaan denken, verliezen we de complexiteit van de infectie uit het oog: dan vergeten we hoe zwaar de ziekte is voor de mensen die er het slachtoffer van zijn: de bijwerkingen van de behandelingen, de vooroordelen, de angst voor een terugval, allerhande complicaties ...

Het nieuwe gezicht van aids

Aids geeft niet meer het ziektebeeld dat we in de jaren tachtig en negentig hebben gekend. De ziekte is in dertig jaar tijd sterk veranderd. Het onderzoek heeft in enkele jaren tijd toch enkele krachttoeren verwezenlijkt. Daardoor beschikken we nu over tal van geneesmiddelen om de vermenigvuldiging van het virus te controleren. Maar naarmate de levensverwachting van seropositieve patiënten toeneemt, duiken er nieuwe problemen op, ook bij goed behandelde patiënten. Voorbeelden zijn cardiovasculaire problemen, optreden van niet-opportunistische kankergezwellen... Kortom, de ziekte is erg veranderd en toont ons een kant die we nog niet kenden.

Lees meer over HIV-AIDS
Reclame
Gerelateerde artikels
Wat zijn hiv en aids?

Van hiv tot aids Het hiv, het humane immunodeficiëntievirus, valt het (…)

HIV-AIDS - Begrijpen - Wat zijn hiv en aids?
Seropositief en aids

Iemand die drager is van het hiv, is seropositief. We onderscheiden (…)

HIV-AIDS - Begrijpen - Seropositief en aids
In Video's