backtotop
Nieuws

Gepubliceerd op 30/11/2021

Aids: een onrustwekkend aantal niet-gediagnosticeerde hivinfecties

Aids: een onrustwekkend aantal niet-gediagnosticeerde hivinfecties

Naar aanleiding van Wereldaidsdag luidt de WHO de alarmklok. Volgens een recent rapport zou het aantal nieuwe hivbesmettingen die werden vastgesteld tussen 2019 en 2020 met 24 % gedaald zijn. Daar zit het coronavirus voor iets tussen!

Reclame

Volgens een recent rapport van de World Health Organization (WHO) zou het aantal nieuwe hivbesmettingen die werden vastgesteld tussen 2019 en 2020 met 24% gedaald zijn. Die afname zou grotendeels het gevolg zijn van het dalende aantal hivopsporingstests in 2020, een jaar waarin COVID-19 gepaard ging met de nodige beperkingen en de daaruit voortvloeiende verwarring.

Ondergediagnosticeerde hivinfecties en verwaarloosde aanpak

Ondanks het potentieel van onderdiagnose en onderrapportage in 2020 werden 104765nieuwe hivinfecties gediagnosticeerd in 46 van de 53landen in de Europese regio, waarvan 14971 betrekking hadden op landen in de Europese Unie/Europese Economische Ruimte (EU/EER). Dat is gelijk aan 11,8 nieuw vastgestelde besmettingen per 100000inwoners in de Europese regio.

Overigens tonen de gegevens aan dat flink wat vormen van dienstverlening in het geheel van de aanpak van hiv getroffen worden door COVID-19, of het nu gaat om de sensibiliseringscampagnes voor preventie, de verstrekking van Pre-Expositie Profylaxe (PrEP of hivpreventiepillen) en de opsporingsprogramma’s, als om de behandeling en verzorging van hiv.

Hiv: een verontrustende situatie

“We hebben hier te maken met een verontrustende situatie, als men in overweging neemt dat in het voorbij decennium het aantal nieuwe hivbesmettingen leek toe te nemen in de Europese regio”, verklaart dr. Hans Henri P. Kluge, Managing Director Europe voor de WHO. “Terwijl de wereld al zijn aandacht lijkt te richten op de COVID-19-pandemie, mogen we niet vergeten dat er nog een ander dodelijk virus is, dat al bijna 40jaar lang verwoestende gevolgen heeft voor vele gemeenschappen. Sinds hiv in 1984 voor het eerst werd geïdentificeerd, vielen er wereldwijd ruim 35miljoen slachtoffers te betreuren, waardoor het nog altijd een van de meest destructieve pandemieën in de geschiedenis van de mensheid is.”

De strijd tegen aids is nog niet gestreden

“De voorbije jaren hebben heel wat landen in de Europese regio zich ingezet om de opsporing en de behandeling van hiv op te drijven, en leverden ze tegelijk strijd tegen sociale uitsluiting. Maar de nieuwe gegevens die verzameld werden sinds de uitbraak van COVID-19 schetsen een verontrustend beeld. Het doet veronderstellen dat heel wat personen met een hivinfectie niet tijdig een diagnose krijgen, wat op lange termijn gevolgen kan hebben voor hun levenskwaliteit.”

“Terwijl we verder blijven strijden tegen de COVID-19-pandemie, moeten we onze respons op hiv weer op het goede spoor zetten,” vervolgt dr. Kluge. “We zien nog altijd te veel stigmatisering, discriminatie en verkeerde informatie in verband met het virus, waardoor er binnen de Europese regio sprake is van enorme ongelijkheid op het vlak van diagnose en behandelingen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat er tegen 2030 een einde komt aan de aidsepidemie.”

Lees meer over HIV-AIDS
Reclame
In Video's